ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto se stvara i kako se liječi šlajm?

Sekret u grlu nije nešto o čemu bi se trebali zabrinuti ako ste prehlađeni ili imate bronhitis, ali ako je uporan ili se u sluzi pojavi krv, potražite doktora

Sekret u grlu izaziva šlajm. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.2.2020

U govoru sekret u grlu ima nosi njemačko ime – šlajm. Naporan je, dosadan, izaziva kašalj koji ponekad može biti tako jak da vam se čini kako ćete iskašljati i pluća.

Uzroka ima mnogo. Najčešći uzrok je infekcija grla, a samo u rijetkim slučajevima posljedica ozbiljnih bolesti. Osnovni uzroci su:

- Infekcije poput prehlade, bronhitisa i gripe mogu rezultirati prekomjernom proizvodnjom sluzi.

- Alergijske reakcije na iritacije poput astme ili polenske groznice mogu dovesti do pojačanog stvaranja sluzi.

- Oštećenje na glasnicama nastalo zbog prekomjernog naporana zbog čega one trljaju jedne u druge pa to rezultira upalom i prekomjernom proizvodnjom sluzi.

- Bolesti centralnog nervnog sistema također povećavaju stvaranje šlajma (encefalitis, bjesnoća).

- Pušenje uzrokuje oštećenje grkljana. To je zato što čestice dima, položene preko grkljana, isušuju glasnice. Kako bi se olakšala suhoća uzrokovana dimom, dišni putovi proizvode više sluzi.

Liječenje ovisi o uzroku. Čim nema uzroka, manje je i šlajma. Zato izbjegavajte pušenje i duhanski dim, zagađen zrak i smog i naprezanje glasnica. Ako je prekomjerna sluz uzrokovana infekcijom, ona će obično sama proći nakon nekoliko dana i ne postoji potreba za lijekovima. Kad sluz uzrokuje mnogo neugode, jednostavni kućni lijekovi poput inhaliranja pare ili tjeranje sluzi van kašljanjem mogu pružiti olakšanje. Ako kašljanje ne prestaje, a količina sluzi je jednaka ili veća – potrebno je potražiti doktorovu  pomoć. 

Antibiotike treba izbjegavati jer uzrok pretjerane sluzi mogu biti virusi, to treba procijentiti vaš doktor. Ako su bakterije uzrok infekcije, postoji opasnost od upale pluća.

Najbolji lijek za sve blage bolesti su odmor, lagana hrana i mnogo tečnosti.

Sekret se u grlu djece većinom taloži tokom hladnih dana i rezultat jenapada virusa na dišne organe. Širenju ovakvih virusa godi hladno vrijeme te boravak u zatvorenim prostorima s mnogo ljudi. Ovakve virusne infekcije se kod djece pojavljuju praćene simptomima poput curenja nosa, kašlja te ubrzanog i otežanog disanja. Sluznica dječijeg grla je vrlo osjetljiva pa zato u slučaju pojave sekreta u grlu djeteta treba potražiti doktorovu pomoć. Doktor će vas adekvatno savjetovati o tome šta činiti te koje lijekove dati djetetu.  

 Svaki će doktor savjetovati pojačanu higijenu usne šupljine tokom infekcije, što znači da bi dijete trebalo izbacivati sekret, češće ispirati usnu šupljinu ali i prati zube zbog prisutnosti bakterija odnosno virusa koji se nalaze u sekretu. Ako se sekret javi kod beba, javite se hitno doktoru. Nemojte provoditi liječenje na svoju ruku, ako niste sigurni kako to učiniti.

Tegoba vezanih uz sekret u grlu najlakše ćete se riješiti poštivanjem savjeta doktora, ali i uzimanjem prirodnih lijekova.

1. Pijte puno čaja s medom i limunom.

2. Miješajte đumbir i cimet zajedno. Dodajte šolju vruće vode, smjesu promiješajte i procijedite. Dodajte meda i pijte otopinu nekoliko puta dnevno.

3. Pojedite nekoliko čehni bijelog luka prije odlaska u krevet. Jednak učinak imat će i kapsule ili sok od bijelog luka. 

4. Inhalacija vodenom parom jedan je od najboljih i najlakših načina za izbacivanje sekreta. Pomoći može i tuširanje dva puta dnevno.

5. Grgljanje slane vode nekoliko puta dnevno također je jedna od metoda uz pomoć koje se možete riješiti dosadnih nakupina sekreta iz grla.

6. Kašičicu kurkume dodajte u čašu toplog mlijeka. Ovu otopinu pijte ujutro i navečer. Kurkuma je poznati prirodni lijek snažnog antiseptičkog djelovanja.

Ne zaboravite izbaciti sluz kada god je to moguće, a posebno tokom infekcije jer se zaražena sluz može proširiti u druge dijelove tijela.

Sekret u grlu nije nešto o čemu bi se trebali zabrinuti. Normalno je imati upalu koja traje i do sedam dana tokom infekcije. S druge strane, ako se simptomi često pojavljuju ili postoji krv u sluzi najbolje je potražiti pomoć doktora.

Bijeli sljez je biljka čije je višestruko ljekovito djelovanje suvišno spominjati. Bitno je reći da će vam pomoći prilikom izbacivanja sekreta iz grla. Donosimo vam dva recepta koja možete primijeniti u liječenju odraslih, ali i djece.

1. Preliti kašiku usitnjenog korijena bijelog sljeza s 2 dl hladne vode te ostaviti poklopljeno da odstoji 8 sati.

2. Otopinu nakon toga procijedite i pijte u manjim gutljajima.

3. Ovaj napitak potrebno je piti najmanje dva puta dnevno, bez šećera i drugih dodataka.

Potrebna su tri sastojka: bijeli sljez, žalfija i lan.

1. Pomiješajte jednu kašiku korijena bijelog sljeza, mljevenih lanenih sjemenki i suhe žalfije.

2. 2,5 dlvode stavite u lonac pa zatim dodajte 100 g žutog šećera i zagrijte.

3. Kada se šećer otopi dodajte mješavinu biljaka i jedan limun narezan na kriške (prethodno dobro opran). Kuhajte na umjerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim procijedite.

4. Dnevno se djetetu daju 4 kašike ovog sirupa sve dok ne dođe do poboljšanja.

5. Sirup čuvajte u frižideru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.