SARAJEVO

Hanjalić: Promjene vremena utječu na starije i hronične bolesnike

Javljaju se i pacijenti s vrtoglavicom, varijacijama krvnog pritiska

Česte glavobolje. Ilustracija

Fena

11.2.2020

U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata najviše su se javljali pacijenti s problemima probavnog trakta, neurološkim smetnjama, te tegobama kardiovaskularnog sistema, a ukupan broj pacijenata nije povećan u odnosu na prethodne dane, potvrdili su Feni iz ovog zavoda. 

- S obzirom na vremenske promjene, kao i promjene u atmosferskom pritisku, te variranje temperatura zraka, najosjetljivije kategorije pacijenata su, prije svega, stariji i hronični bolesnici koji već imaju oštećen krvni sistem, koji imaju oštećene dišne puteve te koštano-mišićni sistem - kazala je Feni specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS Jasmina Hanjalić.

Naglasila je da im se zbog promjene vremena češće javljaju bolesnici s bolovima u kičmi, zglobovima i drugim dijelovima koštano-mišićnog sistema. 

Javljaju se i pacijenti s vrtoglavicom, varijacijama krvnog pritiska, a jedan broj pacijenata se javlja s tegobama dišnih puteva, i to s hroničnim bronhitisom ili astmom.

Jasmina Hanjalić. Arhiv

Hanjalić je napomenula da nije zanemariv ni broj ljudi koji se jave zbog temperature i simptoma sličnih gripi.

- Takvih pacijenata je nešto manji broj nego prethodnih godina, ali ih ima i oni se, uglavnom, javljaju u noćnim satima. To su većinom osobe mlađe životne dobi koje nisu vakcinisane, nemaju zaštitu protiv aktuelnog virusa u našoj sredini, a to je tip A. Uglavnom, takvim pacijentima dajemo simptomatsku terapiju protiv temperature i savjetujemo kako dalje da se liječe - pojasnila je.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporučuju svim pacijentima, a prije svega onima koji imaju narušeno zdravlje, da obavezno vode računa o redovnom uzimanju lijekova, jer je to jedini način da kontroliraju već postojeću bolest.

- Pacijenti trebaju kontrolirati svoj krvni pritisak, da eventualno korigiraju terapiju ako dođe do njegovog povećanja ili smanjenja. U tom slučaju mogu malo smanjiti iii povećati dozu lijeka. Pacijenti trebaju voditi računa o ishrani, odnosno oni pacijenti koji imaju probleme s povećanim šećerom u krvi da izbjegavaju šećere, premasnu i preslanu hranu, jer sve to negativno utječe i na krvni sistem i na metabolizam šećera - istakla je doktorica Hanjalić.

Pacijentima koji imaju probleme vezane za koštano-mišićni sistem, iz Hitne pomoći savjetuju da ovih dana obavljaju samo lakše fizičke aktivnosti, da se odmaraju što je moguće više i češće, a pacijentima koji imaju problema s disanjem, uz redovnu terapiju, savjetuje se da što češće borave na svježem zraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.