SAVJETI

Prirodno protiv promjena na koži

Ekstrakti ljekovitog bilja sastavni su dio mnogih kozmetičkih preparata, ali njihovu moć možete iskoristiti u uljima i kremama koje ćete sami napraviti

Prah za pranje lica i maska. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.2.2020

Ukoliko želite da imate lijepu i njegovanu kožu ili da otkloniti već nastale loše promjene na koži, posegnite za sastojcima iz prirode.  Sastojke već imate u kuhinji, a u narednom tekstu naći ćete nekoliko korisnih recepata. 

Ogulite jednu malu cveklu i naribajte je u zdjelicu. Dodajte dovoljno biljnog glicerina da prekrije cveklu i lagano zagrijavajte na pari 20 minuta. Sklonijte sa peći, ohladite i procijedite kroz dvostruku gazu u bočicu. Nanosite prstima laganim tapkanjem na obraze ili usne.

Prah za pranje lica i maska - potrebno vam je pola šoljice zobenih pahuljica, trećina šoljice suncokreta, pola šoljice badema i dvije velike kašike suhe metvice.  U blenderu usitnite sve sastojke u fini prah i čuvajte u staklenoj posudi. Prije upotrebe, prah se na dlanu mješa sa mlakom vodom u finu kašicu. Nanesite na vlažno lice, dobro masirajtei isperite sa mnogo vode. 

Ovaj prah, u kombinaciji s jogurtom ili voćnim sokovima, postaje maska za piling - smjesu nanesite na lice u malo debljem sloju i ostavite pet do deset minuta, a potom lice nježno izmasirajte i isperite smjesu mlakom vodom.

Ukoliko želite prirodni dezodorans, napravite ga sami. Pomiješajte dvije velike kašike ši maslaca, tri velike kašike kakao maslaca, dvije velike kašike škroba, tri velike kašike sode bikarbone i 10 kapi eteričnog ulja kadulje. Maslace otopite na pari, umiješajte škrob i sodu bikarbonu, a na kraju eterično ulje. Ulijte u čistu posudicu i ostavite da se ohladi.

Ako želite da se riješite upale na koži, napravite ulje od kamilice. Bočicu do vrha napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu, a oboljela mjesta mažite nekoliko puta dnevno.

Virusne bradavice

Uvijek ih trebate liječiti i ne čekajte da same od sebe prođu. Ilustracija

Uvijek ih trebate liječiti i ne čekajte da same od sebe prođu, jer vrlo rijetko spontano prolaze. Razlog je u tome što su virusnog porijekla i prenose se s čovjeka na čovjeka. Vrlo često sportisti imaju duboke i bolne bradavice.

Ako želite da ih sami uklonite, uradite sljedeće: namočite vatu jabukovim sirćetom, prislonite na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tom mjestu cijelu noć i, nakon nekoliko dana, bradavica bi trebala otpasti. Navedeni postupak ponovite više puta da se bradavica ne bi ponovo pojavila na tom mjestu.


Vene i celulit

Zahvaćena mjesta mažite redovno. Ilustracija

Potopite suhi list bršljana u hladno ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostavite mjesec i procijedite. Ovo ulje koristite u borbi protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta mažite redovno.


Nevenovo ulje kao mehlem

Napravite nevenovo ulje koje ćete koristiti za liječenje kože. Ilustracija

Napravite nevenovo ulje koje ćete koristiti za liječenje kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti. Osušene nevenove latice lagano istrljajte, stavite u staklenu posudu i prelijte sa 500 mililitara hladno presanog maslinovog ulja. Neka odstoji dvije sedmice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.