KORISNO

Genetika i životni stil: Krivci za nastanak raka

Svi su karcinomi rezultat oštećenja ili genetskih mutacija

Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.2.2020

Za pojavu raka odgovorna je genetika, ali i životni stil. Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole, određeni genetskim defektima i predispozicijama koje se prenose sa jedne generacije na drugu ili su potaknuti genetskim promjenama koje prolazite tokom svog života. Udisanje nekih materija, jedenje nekih namirnica i upotreba nekih vrsta plastike znatno povećavaju vjerovatnoću nastanka smrtonosnih rakova, ističu naučnici.

Oni su analizirali brojna iscrpna istraživanja te identificirali najveće sumnjivce za koje je naučno dokazano da su snažno povezani s nastankom malignih procesa u tijelu. Svaka hrana koja dolazi u plastičnom omotu, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mjesecima bez kvarenja, ali također povećava rizik od raka. 

Šećer - naučnici tvrde da jedenje previše slatkiša može dovesti do dijabetesa, ali i oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.

Pušenje - godinama je poznato da duhanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje izazivaju rak.


Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole. Ilustracija

Redovno sunčanje - može, također, naštetiti tako da je mazanje kremom za sunčanje i pronalaženje sjene dobro rješenje ako želite biti na suncu duže od 15 minuta.

Noćna smjena - međunarodna organizacija za istraživanje raka smatra da je noćna smjena kancerogena, jer ometa prirodne cikluse spavanja i budnosti, a to povećava rizik od hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.

Redovno ispijanje alkohola, i to još u velikim količinama, može povećati rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog crijeva. Nova analiza skoro 600.000 ljudi u 19 zemalja utvrdila je da je konzumiranje više alkohola povezano s razvojem svih vrsta raka probavnog sistema.

Dimljeno meso

Meso s roštilja i dimljeno meso, iako je ukusno, povećava rizik od raka. Ilustracija

Meso s roštilja i dimljeno meso, iako je ukusno, povećava rizik od raka. Prema Nacionalnom institutu za rak, kad meso pečete na otvorenom plamenu ili ga pržite na visokim temperaturama, masnoća i sokovi iz njega miješaju se s opasnim hemikalijama. 

Naučnici ističu da pripremanje mesa na taj način oslobađa kancerogen nazvan heterociklički aromatski amin, jer dolazi do promjene hemijske i molekularne strukture mesa. Radije pripremajte i jedite kuhano meso.

Kisela hrana

Ukoliko konzumirate mnogo ukiseljene hrane, možete, povećati rizik od raka želuca.. Ilustracija

Ukoliko konzumirate mnogo ukiseljene hrane, možete, također, povećati rizik od raka želuca.

Riba sušena u soli sadrži mnogo nitrata, poznatih kancerogena u životinjama koji, također, mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Utjecaj zračenja

Jedno snimanje u bolnici neće izazvati rak. Ilustracija

Rendgenske i gama zrake dokazano uzrokuju rak, kao i UV zrake. Ne brinite se, jedno snimanje u bolnici neće izazvati rak, jer su za to potrebne veće količine i doze zračenja, kao što je, naprimjer, izloženost radijaciji u Černobilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.