KORISNO Snažni dokazi

Genetika i životni stil: Krivci za nastanak raka

Svi su karcinomi rezultat oštećenja ili genetskih mutacija

Zdravlje u kući

Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole

Foto: Ilustracija


Za pojavu raka odgovorna je genetika, ali i životni stil. Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole, određeni genetskim defektima i predispozicijama koje se prenose sa jedne generacije na drugu ili su potaknuti genetskim promjenama koje prolazite tokom svog života. Udisanje nekih materija, jedenje nekih namirnica i upotreba nekih vrsta plastike znatno povećavaju vjerovatnoću nastanka smrtonosnih rakova, ističu naučnici.

Oni su analizirali brojna iscrpna istraživanja te identificirali najveće sumnjivce za koje je naučno dokazano da su snažno povezani s nastankom malignih procesa u tijelu. Svaka hrana koja dolazi u plastičnom omotu, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mjesecima bez kvarenja, ali također povećava rizik od raka. 

Šećer - naučnici tvrde da jedenje previše slatkiša može dovesti do dijabetesa, ali i oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.

Pušenje - godinama je poznato da duhanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje izazivaju rak.

  • Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole

    Neki slučajevi raka su izvan naše kontrole

    Foto: Ilustracija


Redovno sunčanje - može, također, naštetiti tako da je mazanje kremom za sunčanje i pronalaženje sjene dobro rješenje ako želite biti na suncu duže od 15 minuta.

Noćna smjena - međunarodna organizacija za istraživanje raka smatra da je noćna smjena kancerogena, jer ometa prirodne cikluse spavanja i budnosti, a to povećava rizik od hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.

Redovno ispijanje alkohola, i to još u velikim količinama, može povećati rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog crijeva. Nova analiza skoro 600.000 ljudi u 19 zemalja utvrdila je da je konzumiranje više alkohola povezano s razvojem svih vrsta raka probavnog sistema.

Više o:

Rak Zdravlje Genetika
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na