KORISNO

Kakvu ćemo hranu jesti ove godine?

Brašno više nije brašno kakvo poznajemo i sendvič više nije samo usputni obrok. Stižu nam adaptogene biljke i nootropici, a i biodinamičko vino

Sve više jedemo jela s nogu. Ilustracija

Zdravlje u kući

7.2.2020

Portali specijalizirani za hranu, nutricionisti, dijetetičari i proizvođači svake se godine bave predviđanjima prehrambenih trendova. I svaka nam godina donese nešto novo, a neke trendove nastavljamo slijediti. Evo što možemo očekivati u ovoj godini.

Iako je na policama naših trgovina puno gotovih i prerađenih proizvoda, ipak je sve više i onih svježih. Odjeli svježeg voća i povrća sve su veći, a na policama sve je više narezanog voća i povrća spremnog za jelo ili kuhanje. Međutim, razlika u cijeni između pripremljenog i nepripremljenog voća i povrća može biti dosta velika pa ipak preporučujemo da voće i povrće, kad god možete, kupujete na tržnici i od lokalnih proizvođača te da ga sami perete i režete. 

Brz tempo života istisnuo je klasičan ručak (kakav sada možda imamo samo nedjeljom), a sve se češće odlučujemo za jela s nogu. No, u posljednje vrijeme želja za kvalitetnijim obrocima pokreće nove trendove, tako da ni sendviči više nisu što su nekad bili. Danas su oni visokovrijedan obrok koji nam izborom sastojaka može pružiti vrijedne nutrijente. 

Maslac od kikirikija ili namaz od badema i kelja, od batata i paprike, od graška i oraha, slanutka i avokada, namaz od leće, tofua i kurkume, patlidžana i tikvica... apsolutni su hit. Sve se može pretvoriti u namaz za krišku kruha ili kreker. Jednostavni su i brzo se prave, a nikada ne dosade jer je mnoštvo kombinacija. Namaze obogatite hladno prešanim biljnim uljima i začinima. Povrtni namazi odličan su način da dodamo više vlakana, proteina, vitamina i minerala u svoju prehranu. 

Meso na biljnoj osnovi je meso koje se proizvodi od biljaka, ali izgleda kao meso, ima okus kao meso i priprema se kao meso. Predviđa se da će ove godine ovaj prošlogodišnji prehrambeni hit doživjeti pravi zamah.

Podaci ukazuju na snažan rast tržišnih udjela različitih proizvoda koji služe kao zamjena za meso. Burgeri od povrća sve više zamjenjuju mesne, a hit su burgeri od graha i graška. Za još bolju strukturu miješaju se s prosom, zobenim pahuljicama, heljdom, kukuruzom, gljivama...

Umaci zapadnoafričke kuhinje gotovo su uvijek crvene boje jer se rade od ova tri sastojka i vrlo im se često dodaju začini - sušena majčina dušica, bijeli luk, đumbir i lovor. Ova je prehrana bogata i varivima, aromatičnim začinima i egzotičnim namirnicama poput plantana banana, baby banana, brašna od manioke, sušene govedine, mljevenog sjemena bundeve, crne soli, slatkog graha... 

Karfiol i banana nove su alternative jelima s brašnom. Karfiol usitnjen u blenderu i potom kratko prokuhan uz dodatak jaja, začina ili sira možete upotrijebiti kao bilo koje drugo tijesto – od njega možete praviti pizzu, lepinje, tortilje, kruh, a može biti i zamjena za rižu.

Umjesto bijelog brašna i šećera, koji sve više dolaze na crnu listu sastojaka koje treba izbjegavati, mogu se koristiti i banane. Zrela banana može zamijeniti i jaja, dobro će povezati sastojke. Banana kruh jedan je od omiljenijih kolača i odlična podloga za razne namaze.

Sirupi na bazi hurmi, kokosa ili šipka sve su popularnije zamjene za šećer. Šipak je sladak i nekoliko kašičica njegovih sjemenki može zamijeniti šećer u napicima.

Kokosov šećer dobiva se od cvjetova kokosove palme i ima nizak glikemijski indeks, a sadrži i željezo, magnezij i cink. Brezin šećer mogu jesti i dijabetičari jer također ima nizak glikemijski indeks.

Sirup od hurmi je vrlo sladak, kremast i gust pa je pogodan za slastice i slatka jela kakva dominiraju u kuhinjama Bliskog istoka. Kao zamjena i dalje je popularan agavin sirup, koji ima kalcija i željeza. Agava prirodno sadrži i polisaharid inulin, koji u crijevima potiče rast dobrih bakterija. 

Zahvaljujući keto dijeti i sjemenke su u trendu. Ketogena dijeta temelji se na niskom unosu ugljikohidrata, a povećanom unosu masnoća. Međutim, iako je zaludila svijet, ona nije za svakoga niti na duge staze.

Poznato je da povišen unos zasićenih masti uzrokuje kardiovaskularne bolesti te povećava opasnost od pretilosti i dijabetesa, stoga je nužno redovito pratiti razine kolesterola i triglicerida. Ali, ketogena dijeta, čiji se trend porasta očekuje i u ovoj godini, popularizirala je i sjemenke. Chia sjemenke izvrstan su saveznik zdravlja i spadaju u supernamirnice, ali tu su i sjemenke bundeve, sezama, lana... Pružaju zdrave masti, vitamine, minerale, vlakna i bjelančevine. 

Poljoprivreda u narednim godinama zasnivat će se na obnavljanju tla, zelenim alatima, kompostiranju, sadnji drveća i puštanju ugljika iz zraka u zemlju. Očuvanje biološke raznolikosti i smanjenje emisije štetnih plinova, uklanjanje najlona i plastike te smanjivanje našeg ekološkog otiska teme su o kojima ćemo ove godine više razgovarati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.