SAVJETI

Višak probiotika izaziva neprijatne simptome

Umjesto kapsula sa probioticima bolje je koristiti namirnice koje djeluju kao probiotici - crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir

Upotreba probiotika može dovesti do bolova u želucu. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.2.2020

Godinama već spominju se prednosti probiotika. Od toga da drže bakterije u crijevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje. Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzročiti prilično neprijatne simptome. Upotreba probiotika može rezultirati značajnim nakupljanjem bakterija u tankom crijevu što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu. 

U objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.  Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mliječne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane , rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao. 

Poznato je da je D-mliječna kiselina privremeno toksična za ćelije mozga. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mliječne kiseline u krvi od normalne.

Neki su rekli da im je dezorijentacija i gubitak kognitivne sposobnosti, koja je trajala od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bila toliko ozbiljna da su morali napustiti posao.

Prema izveštaju objavljenom u časopisu "Clinical and Translational Gastroenterology" ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu, izazvanog visokim nivoom D-mliječne kiseline u crijevima i upotrebom probiotika.

Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crijevima nakon uzimanja antibiotika, istraživači su savejtovali oprez i bili protiv njegove prekomjerne i neselektivne upotrebe.

"Probiotike treba tretirati kao lijek, a ne kao dodatak ishrani", kaže dr. Rao.

Doktor napominje da bi također bilo dobro koristiti namirnice koje djeluju kao probiotici - crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.