KORISNO

Liposukcija i abdominoplastika (ravan stomak i uži struk)

Često se misli da su ovi estetski zahvati zamjena za mršavljenje, što je sasvim pogrešno. Oba postupka zapravo samo popravljaju konture tijela uz još neke dodatne efekte korisne po zdravlje

Liposukcija je efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva. Ilustracija

Zdravlje u kući

5.2.2020


Liposukcija je efikasna metoda uklanjanja masnog tkiva i nije zamjena za mršavljenje već se njom korigiraju konture tijela. Ovim se zahvatom ne rješava opšta gojaznost, ali je uočeno da se kilogrami lakše gube. Tretirane dijelove tijela moguće je smanjiti i za dva konfekcijska broja.

Kako starimo metabolizam je sve sporiji i sve je teže ukloniti masne naslage sa stomaka i bokova. To su regije na kojima se kod muškaraca salo najviše nakuplja.  Muškarci također često žele odstraniti i suvišno masno tkivo na grudima. Često nam se obraćaju sa zahtjevom da definiramo izgled pojedinih dijelove tijela i mišića. Tako uklanjanjem masnih ćelija na određenim područjima postane vidljiv oblik mišića, posebno trbušnih. 

No, da li se uklanjanjem masnog tkiva postižu povoljni efekti na metabolizam i ukupno zdravlje. 

U ranom postoperativnom toku pratili su se  laboratorijski parametri, faktori rizika za nastanak srčanih oboljenja i parametre upale i došlo smo do vrlo zanimljivih rezultata.

Uočeno je  da, pored smanjenja tjelesne težine (što je bilo i za očekivati), kod jednog broja pacijenata došlo je do pada nivoa lošeg LDL holesterola, a također i do smanjenja faktora upale koji su analizirani u krvi.  Naravno da će se postaviti pitanje da li se liposukcijom može popraviti zdravlje i da li uklonjeno masno tkivo samo privremeno popravlja određene laboratorijske analize ili je korisno i dugoročno.  

Činjenica da u ranoj fazi postoji pad nivoa holesterola, pa je realno očekivati da će liposukcija dugoročno smanjiti rizike za oboljenja srca i krvnih sudova.

Postoje i posebni slučajevi pacijenata kod kojih je liposukcija potrebna u svrhu liječenja. To su lipodistrofija s abnormalnom distribucijom masnog tkiva i slučajevi atrofičnih (ulegnutih) ožiljaka nakon operacije.

U svakom slučaju današnja liposukcija je bezbjedan i visoko efikasan zahvat koji se radi mikrokanilama koje minimalno traumatiziraju tkivo.  Činjenica je da je liposukcija zahvat koji se češće radi kod muškaraca, ali i ljepši dio svijeta podvrgava se ovom tretmanu, mada češće u kombinaciji sa abdominoplastikom.

Kod mlađih žena pravi mišići trbuha naliježu vertikalno jedan uz drugi, lijevi i desni. Tokom trudnoće ti se mišići razvuku pa na tom mjestu ostaje tanki sloj fascije koji tu prazninu premoštava i najlakše se vidi kada se pacijentica podiže iz ležećeg položaja.  To stanje se zove dijastaza mišića i ona se korigira abdominoplastikom. Tokom uklanjanja viška kože sa stomaka šavovi se postavljaju po središnjoj liniji tijela,tako se približavaju razvučeni mišići i izravnava stomak.  Upravo na taj način postižu se korekcija i sužavanje struka. Onekad se, doduše, struk može korigovati samo liposukcijom i to kod pacijenata kod kojih se masne naslage gomilaju u tom predjelu. Oporavak je lak i uspješan i pacijenti se brzo vraćaju na posao. Sa te se regije ukloni i do 2000 ml masnog tkiva. 

Najbolje rezultate daje kombinacija liposukcije i abdominoplastike. Dodatna liposukcija ne remeti puno oporavak, a izgled je znatno bolji nego bez nje.      

Masno tkivo koje se dobije liposukcijom bogato je masnim ćelijama i faktorima rasta.Zato se u istoj proceduri dio masnog tkiva koristi kao prirodni filer za podmlađivanje lica, pa tako izlazi da se od liposukcije izvlači dvostruka dobit.

Masne ćelije koje se uklone sa jednog mjesta (stomak ili bedra) mogu se iskoristiti za povećanje volumena drugog dijela tijela. Taj se postupak naziva lipofiling i to je način na koji se mogu popuniti različite regije tijela i lica.  Uklonjene masne ćelije se prečišćavaju, centrifugiraju i ubacuju u željeno mjesto. Transferiranom mašću popunjavaju se upale zone lica (oko očiju, na obrazma, bore oko usana i nazolabijalne brazde).  

1, Ne postoji dio tijela na kojem se liposukcija ne može uraditi.

2. Liposukcijom se može ukloniti ograničena količina masnog tkiva - oko 5 kg.

3. Iako se u jednom aktu može ukloniti 5000 ml masnog tkiva, to vizuelno daje utisak daleko većeg gubitka težine nego dijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.