SAVJETI

Manje poznati uzroci nesvjestica

Gotovo se čini nemogućim pasti u nesvijest iz slijedećih razloga

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti. Ilustracija

Zdravlje u kući

4.2.2020

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata. Ali o okidačima nesvjestice se puno manje zna. Ovo su jedni od manje poznatih uzroka.

Nemojte nikad naglo ustajati, jer pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad krvnog pritiska. U većini slučajeva naš organizam ima protuudarac i srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile kako bi stabiliziralo pritisak. Ali, u nekim slučajevima organizam je preslab kako bi pokrenuo krvotok i tu dolazi do mogućnosti nesvjestice.

Odlazak na toalet isto može prouzročiti nesvjesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate, samim pražnjenjem organizma šire se krvne žile. U slučaju naprezanja krv se usmjerava od mozga prema području naprezanja i to ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kisika.

Rijetko se događa, ali ima dosta zabilježenih slučajeva da nakon intenzivnog smijanja (budući da tokom smijanja prekidamo dotok kisika) možemo izgubiti svijest.  Budući da je takav smijeh teško kontrolirati, budite na oprezu i svjesno smanjujte stezanje mišića abdomena kako biste se uspjeli zaustaviti prije nego vam ponestane kisika. 

Napadaji intenzivnog kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvjestice. Izvještaj objavljen na portalu “Respiratory Medicine” kaže da postoji nekoliko stotina prijavljenih slučajeva ovakvih napadaja gdje su ljudi znali biti u nesvijesti i do pola sata. Smatraju da je ovakva nesvjestica uzrokovana promjenom visine pritiska oko pluća.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.