KORISNO

Bršljan protiv celulita i gljivica

Bršljan čuva toplinu u kući, njegovi listovi su najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita

Bršljan je vrlo ljekovita biljka. Ilustracija

Zdravlje u kući

1.2.2020


Izuzetno otporan bršljan može potpuno obrasti cijele kuće i stabla te ga ljudi ponekad smatraju nepoželjnim ili doživljavaju tek kao ukras. No, riječ je o vrlo ljekovitoj biljci koja se koristi od najdavnijih vremena – cvjetovi namočeni u vinu preporučavali su se kod proljeva, glavobolje i bolesti uha.

Danas su listovi bršljana najčešći sastojak sirupa protiv kašlja, ali i krema protiv celulita. Bršljan (Hedera helix) penjačica je koja u prirodnim staništima raste na stablima, boreći se da dođe do svjetla. Snažnim vriježama može ugušiti i manja stabla.

Raste i po zidovima. Iako može oštetiti nekvalitetniju fasadu njegova je velika prednost što djeluje kao prirodni izolacijski materijal budući da zimi zadržava listove i svojim bujnim rastom sprečava gubitak topline.

Listove bršljana za upotrebu je najbolje brati u maju i junu, s dna biljke, no za nuždu mogu poslužiti listovi ubrani u svako doba godine. Plodovi su crne bobe koje zriju u proljeće.

S plodovima treba biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja. Srećom, bobice su prilično gorke pa ih djeca obično ne jedu u velikim količinama.

Sastojci bršljana djelotvorni su i protiv patogenih gljivica i bakterija zbog čega se bršljan primjenjuje i izvana, kod gljivičnih infekcija kože. U tu se svrhu primjenjuju kupke od bršljana. U novije vrijeme otkriveno je djelovanje na proširene vene i celulit pa se bršljan dodaje i kozmetici.

Bršljan kod osjetljivih osoba može izazvati slabost i povraćanje. Kod neposrednog dodira s listovima katkad se može javiti slabost i povraćanje. Crne bobice bršljana su otrovne.

Bršljan u borbi protiv celulita- potopite suhi list bršljana u hladno prešano ulje (bademovo, maslinovo, suncokretovo), ostavite mjesec dana i procijedite. Ovo ulje koristi se protiv celulita, tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

Čaj od bršljana priprema se od jedne kašičice suhih listova (0,9 grama). Treba ih preliti šoljom vruće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Sladi se medom i pije po dvije do tri šolje dnevno. Čaj se pije najduže 15 dana. 

Čaj se koristi i kao kupka za noge kod osoba sklonih gljivičnim infekcijama te za ispiranje rana.  

Protiv kurjih očiju- dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.