KORISNO

Važnost redovnog vježbanja

Redovno tjelesno aktivne osobe starije od 60 godina imale su prosječno 23 posto manji rizik za padove.

Redovno tjelesno aktivne osobe starije od 60 godina imale su prosječno 23 posto manji rizik za padove. Ilustracija

Zdravlje u kući

30.1.2020

Osobe starije životne dobi koje redovno vježbaju imaju trećinu manji rizik za padove, utvrdili su naučnici s University of Sydney. Najučinkovitijim su se pokazale vježbe usmjerene na poboljšanje ravnoteže, koordinacije, pokretljivosti i fleksibilnosti. U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni u 25 zemalja od oko 13000 osoba. Redovno tjelesno aktivne osobe starije od 60 godina imale su prosječno 23 posto manji rizik za padove. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako je u svijetu prestao rasti broj muškaraca koji puše te se očekuje njegovo smanjenje. Stručnjaci WHO-a vjeruju kako ovaj podatak ukazuje na učinkovitost mjera koje je niz država poduzeo u borbi protiv pušenja.  Procjenjuje se kako od posljedica pušenja svake godine umire više od osam miliona ljudi. 1,2 miliona ovih smrti se odnosi na nepušače izložene pasivnom pušenju. 

Pušenje uzrokuje rak pluća i druge respiratorne bolesti te je važan faktor rizika niz stanja koja pogađaju kardiovaskularni sistem. Prema dostupnim podacima, prošle godine pušilo je 60 miliona ljudi manje nego 2000. godine.  Tokom 12 mjeseci nakon liječenja raka dojke kod pacijentica se bilježi veći rizik za smrt od drugih tipova karcinoma, bolesti srca, moždanog udara i infekcija. Utvrdili su to američki istraživači koristeći podatke prikupljene od oko 750 000 žena liječenih od raka dojke i praćenih 15 godina. 

Većina sudionica istraživanja je bila starija od 50 godina. Uočeno povećanje rizika za smrt je prisutno i 10 godina nakon završetka liječenja, piše naučni časopis Cancer. Rak dojke je najčešći tip raka te drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma kod žena u SAD.   Novi nalazi kanadskih naučnika prikupljeni od oko 1300 djece sugeriraju kako pretilost može promijeniti rezultate rutinskih krvnih testova. Istraživači s University of Toronto su utvrdili kako pretjerana debljina može utjecati na tačnost rezultata gotovo 70 procenata analiziranih testova. 

Riječ je o npr. testovima za funkciju jetre, prisutnost upalnih procesa te koncentraciju željeza i lipida u krvi. Kako piše Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, u većini razvijenih zemalja pretjerano debelo je do petine djece.  Redovna tjelovježba reducira prisutnost faktora rizika za bolesti srca i krvnih žila, pokazuju podaci prikupljeni od 175 djece s viškom kilograma. Sudionici istraživanja su bili u dobi od 8 do 11 godina, a prije početka studije su bili relativno tjelesno neaktivni. 

Za poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistem kod djece bilo je dovoljno oko 40 minuta tjelovježbe dnevno u razdoblju od 8 mjeseci. Američki naučnici s Augusta University svoje nalaze objavili su u International Journal of Obesity.   Smanjena izloženost onečišćenom zraku može rezultirati značajnim poboljšanjem zdravlja već u roku od nekoliko sedmica. Američki naučnici s University of Illinois izračunali su i kako uštede zbog smanjene stope smrtnosti i obolijevanja od niza bolesti nadmašuju troškove nastale zbog striktne kontrole onečišćivača. 

Najizraženije je bilo smanjenje rizika za bolesti kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Istraživači ističu poboljšanje zdravlja kod djece, osobito one s astmom. Reduciranje onečišćenja zraka, makar i privremeno, bilo je povezano sa smanjenjem broja hospitalizacija, preuranjenih poroda i ukupnog broja smrti.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.