KORISNO

Otkriven progerija, gen za ubrzano starenje

Rijedak poremećaj koji se javlja kod tek rođene djece

Doktori su otkrili ljudski gen koji izaziva sindrom ubrzanog starenja. Ilustracija

Zdravlje u kući

2.2.2020


Doktori iz Kliničkog instituta za medicinsku genetiku u Ljubljani, u saradnji sa još 12 inostranih istraživača, otkrili su ljudski gen koji izaziva sindrom ubrzanog starenja, vrlo rijedak poremećaj koji se javlja kod tek rođene djece i rezultira ubrzanim starenjem i ranom smrću.

Rezultati četvorogodišnjeg istraživanja objavljeni su u časopisu „American Journal of Human Genetics”, a povod je bila smrt dječaka koji je u Ljubljani rođen mjesec dana prije planiranog termina, sa malom težinom, izboranim licem i krhkih kostiju. Njegova dijagnoza bila je rijetka bolest progerija, o čijim se uzrocima ne zna mnogo. Otkriće ovog gena dovest će do lakšeg dijagnosticiranja ove rijetke bolesti, ali i ostalih oboljenja koja izazivaju preranu smrt.

Podaci prikupljeni od oko 6700 osoba starije životne dobi pokazuju kako ispitanici koji posjećuju izložbe i koncerte u prosjeku žive duže. Sudionici istraživanja provedenog na University College London praćeni su 14 godina, a rezultate je objavio British Medical Journal.

Ljubitelji umjetnosti imali su prosječno 31 posto manji rizik za smrt tokom promatranog razdoblja. Na dugovječnost nisu utjecali faktori poput materijalnog statusa, stupnja obrazovanja, bračnog statusa ili mjesta stanovanja.

Redovna konzumacija marihuane u istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji povezana je s većim rizikom za promjene u strukturi srca, objavio je stručni časopis JACC Cardiovascular Imaging. Ovakve promjene mogu narušiti funkciju srca, upozoravaju istraživači s Queen Mary University of London.

Podaci prikupljeni od oko 3400 ispitanika pokazuju kako nakon prestanka redovnog unosa marihuane ove potencijalno opasne promjene na srcu nestaju.

Poznato je kako konzumacija marihuane dovodi do ubrzavanja pulsa i povišenja krvnog pritiska.  

Osobe koje prakticiraju vegansku prehranu izložene su većem riziku od nedostatka vitamina B12, ukazuje nova studija. Inače,vitamin B12 se može naći u mesu, ribi, mliječnim proizvodima i jajima, namirnicama koje vegani izbjegavaju. Valja istaknuti, da je za vegansku prehranu karakteristično izbjegavanje svih namirnica životinjskog porjekla.

Ovo istraživanje je pokazalo da je oko 20 posto osoba koje su prakticirale vegansku prehranu imalo ozbiljan nedostatak vitamina B12, a to povećava rizik od oštećenja živaca ili neuritisa te može dovesti do megaloblastične anemije. Također, može povećati rizik od preloma kostiju i hemoragičnog moždanog udara. Mogu se pojaviti i simptomi poput umora, bolova u mišićima, ulkusa u ustima, slabog pamćenja, slabljenja kognitivnih funkcija, depresije i zamagljenja vida.

Unos vitamina D bez kalcija ne dovodi do smanjenja rizika za frakture kod starijih osoba, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open.

Kombinirani unos vitamina D i kalcija povezan je s prosječno 17 posto manjim rizikom za frakture kuka u sljedećih 15 godina.

Procjenjuje se kako zbog osteoporoze nakon 50. godine života frakture doživi pola žena i četvrtina muškaraca. Američki naučnici s University of Alabama dodaju kako se u prevenciji fraktura u starijoj dobi učinkovitom pokazala i tjelovježba. Izbjegavanje pušenja i pretjerane konzumacije alkohola također doprinosi smanjenju rizika za osteoporozu.

Muškarci ovisni o alkoholu ili drogama imaju 6 do 7 puta veće izglede da će zlostavljati člana porodice, objavio je stručni časopis PLOS Medicine. U istraživanju provedenom na University of Oxford korišteni su podaci prikupljeni od 140 000 ispitanika u razdoblju od 16 godina.

Povećanje učestalosti nasilja prema partnerima zabilježeno je i kod ispitanika s mentalnim bolestima ili poremećajima ponašanja. Najizraženije povećanje rizika je uočeno kod muškaraca s dijagnozom poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), poremećajima osobnosti te kliničkom depresijom.

Mlade odrasle osobe koje su doživjele ozljede koljena imaju šest puta veći rizik za osteoartritis u srednjoj životnoj dobi, sugerira istraživanje švedskih znanstvenika sa sveučilišta u Lundu.

Dodatno povećan rizik za artritis imaju osobe koje su pretrpjele frakture ili ozljede vezivnog tkiva, pokazuju podaci prikupljeni od 150 000 ispitanika koji su na početku promatranog razdoblja bili u dobi između 25 i 34 godine.

Sudionici istraživanja su praćeni 19 godina. British Journal of Sports Medicine dodaje kako dodatno povećan rizik imaju pretile osobe, posebno žene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.