ORDINACIJA

Kod klizača najviše stradaju koljena, kičma te glava

Akcent se treba staviti na zajedničko vođenje treninga fizioterapeuta i trenera

Jedan od osnovnih razloga je nepoštivanje klizačkih pravila. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

29.1.2020

Povrede na ledu nisu rijedak slučaj, a javljaju se iz više razloga. Jedan od osnovnih razloga je nepoštivanje klizačkih pravila, odnosno klizanje u suprotnom smjeru od predviđenog, guranje, klizanje koje ne odgovara klizačkom umijeću i slično.

Lom zgloba

Brojne studije dokazale su da se najveći broj povreda na ledu odnosi na povrede donjih ekstremiteta, od kojih najveći broj otpada na povrede koljena te na povrede lumbalnog dijela kičme, koje su u porastu. Pored navedenih, česte su i povrede glave (udarac glavom o led), povrede brade te lom ručnog zgloba, jer se klizači često pri padu dočekuju na ruke. 

Budući da je liječenje sportskih povreda vrlo teško, skupo i vremenski zahtjevno, preventivne strategije i aktivnosti opravdane su i sa medicinskog i ekonomskog aspekta.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Radi prevencije povreda, akcent se treba staviti na zajedničko vođenje treninga fizioterapeuta i trenera kako bi svaki sportist na ledu mogao dati svoj maksimum uz najmanju mogućnost povređivanja.

Prije započinjanja preventivnih programa, potrebno je precizno utvrditi problem, odnosno pojavu povreda i njihov broj, vremenski trend, težinu povreda i njihove posljedice. Drugi korak je utvrđivanje etiologije, faktora rizika i mehanizama povređivanja. Treći korak prevencije sportskih povreda je uvođenje preventivnih mjera ili trenažnog programa.

Tri strategije

Prema istraživanjima, tri su se strategije prevencije povreda pokazale uspješnima: korištenje opreme koja smanjuje rizik od povređivanja, primjena pravila igre i programi vježbanja usmjereni na smanjivanje učestalosti povreda i rizika od povređivanja. 

Tu spadaju i programi opće kondicijske pripreme. U pitanju su sadržaji koji su usmjereni na razvoj jačine, snage, ravnoteže, fleksibilnosti, brzine i agilnosti.

Atraktivan sport

Klizanje predstavlja vrlo atraktivan, zanimljiv, ali i veoma opasan sport zbog uvođenja sve težih i zahtjevnijih elemenata koje nameću pravila Međunarodne klizačke federacije. Kao sport je konvencionalno-estetska polistrukturalna aktivnost, a prema dominaciji energetskih procesa, klizanje pripada anaerobnoj grupi sportova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.