ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Kolposkopija pokazuje promjene

To je optički instrument koji omugaćava pregled površine grlića maternice pod velikim uvećanjem, do 25 puta

Omogućava bolje i kompletnije sagledavanje vrste i karaktera promjena. Ilustracija

Zdravlje u kući

3.2.2020

Dobila sam rezultat Papa testa i piše Papa II diskarioza ćelija, potrebna kolposkopija. Šta to znači?

- Kolposkopija je vizuelna metoda koja se koristi u ginekologiji od 1925. godine. To je optički instrument koji omugaćava pregled površine grlića maternice pod velikim uvećanjem, do 25 puta. Ineterpretacija Papa brisa i dopuna kolposkopijom omogućava bolje i kompletnije sagledavanje vrste i karaktera promjena na površini grlića maternice te donošenje odluke o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. Papa test i kolposkopija su metode probira, a definitivna dijagnoza se postavlja patohistološkom analizom uzetog uzorka tkiva.


Kolposkopija je vizuelna metoda koja se koristi u ginekologiji od 1925. godine. Avaz

Već pet godina pijem kontracepcijske pilule. Prije dva mjeseca imala sam kandidijazu, terapiju sam uspješno završila i, nakon kontrolnog vaginalnog i cervikalnog brisa, kandida nije izolirana, samo postoje grampozitivni bacili i mnogo leukocita. Radila sam testove na klamidiju, ureolazmu i mikoplazmu i oni su negativni. Šta znače ovi leukociti i bacili, je li to normalan nalaz kod seksualno aktivnih žena ili je to zbog dugogodišnje upotrebe kontracepcije?

- Važno je znati da se epitel rodnice (vagine) sastoji od višeslojnog pločastog epitela. Rodnica nema žlijezda. Vaginalni iscjedak uvijek je prisutan u rodnici i on ne mora da ukazuje na upalu. Normalan vaginalni iscjedak sastoji se od transudata (vode), cervikalne sluzi, oljuštenih epitelnih ćelija, stalne bakterijske flore, elektrolita i drugih hemijskih sastava. Količine i osobine iscjetka mjenjanju se pod utjecajem hormona. Iscjedak je oskudan u predpubertetu i postmenopauzi, a obilniji u generativnoj dobi žene. Ako nemate kliničkih tegoba, nema potrebe za antibiotskim tretmanom.


U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected]

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.