FIZIČKA AKTIVNOST Nordijsko hodanje svima prija

Korak po korak do kondicije

Popularnosti nordijskog hodanja pridonosi i to što se može provoditi u svako doba i na svakom mjestu

Zdravlje u kući

Prednost nordijskog hodanja je u tome što je pogodno za svaku starosnu dob

Foto: Ilustracija


Vjerovatno ste i sami već imali priliku susresti nekog od zaljubljenika u nordijsko hodanje. Šetači sa štapovima stekli su veliki broj poklonika širom svijeta, jer je nordijsko hodanje pogodno za sve dobne grupe, a svojim brojnim pozitivnim učincima na zdravlje svrstalo se među vrlo popularne rekreacijske sportove.  

To je jedna od rijetkih aktivnosti koja odgovara većini ljudi te pomaže u prevenciji mnogih bolesti.

Prednost nordijskog hodanja je u tome što je pogodno za svaku starosnu dob. Pogodno je i za osobe koje se zbog bolesti ne mogu baviti zahtjevnijim tjelesnim aktivnostima. Sve se grupe mogu uključiti u nordijsko hodanje, od srčanih bolesnika, dijabetičara pa do osoba s viškom kilograma.

Popularnosti nordijskog hodanja pridonosi i to što se može provoditi u svako doba i na svakom mjestu. Stručnjaci tvrde kako hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira 50 posto mišića te je mnogo korisnije od klasičnog hodanja.

Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, posebno gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držanje. Nordijsko hodanje aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. Uključivanjem velikog broja mišića zbog upotrebe štapova troši se i veća količina energije.

Nordijsko hodanje na siguran način povećava nivo kardiovaskularne i plućne kondicije, pozitivno utječe na motivaciju i podnošenje stresa te umanjuje opterećenje zglobova nogu i slabinskog dijela kičme. Nordijskim hodanjem štede se koljena i zglobovi, smanjuje se degeneracija kukova, koljena i stopala. Dio težine prebacuje se s nogu na ruke, rasterećuju se koljena, kukovi i zglobovi donjeg dijela tijela.

Nordijsko hodanje može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom, izuzetno pogoduje zdravlju. Nordijsko hodanje možete vježbati u bilo koje doba godine i na raznim terenima, od šume pa do ceste ili na plaži. Ipak, treba se čuvati vjetra ili jake kiše.

Budući da je slično klasičnom hodanju, naizgled je prilično lako i jednostavno za izvođenje, ali zahtijeva određeno vrijeme za učenje i savladavanje osnovne tehnike. Treba voditi računa o tome da nordijsko hodanje nije svako hodanje sa štapovima. Štaviše, nepravilna upotreba štapova može napraviti više štete nego koristi. Svakako se preporučuje da učenje nordijskog hodanja bude pod nadzorom stručnog voditelja.

Više o temi Fizička aktivnost

BUDITE AKTIVNI
Godine ne smiju biti prepreka za vježbanje
PRIJEDLOZI
Vježbajte kod kuće
NA VRH

Podijeli članak na