UPOZORENJA

Antibiotik nije čudotvoran

Svakog dana od 1.000 Evropljana njih 27 je na terapiji antibioticima, pokazuju istraživanja

Antibakterijski lijekovi su među najvećim otkrićima 20. stoljeća. Ilustracija

Zdravlje u kući

25.1.2020

Antibiotici su, izgleda, "čudotvorni lijekovi za sve" - od povišene temperature do raznih infekcija izazvanih virusima, na koje ova grupa lijekova, dokazano je, uopće ne djeluje. 

Ne samo što na svoju ruku posežemo za tim medikamentima nego i ljekari često nepotrebno prepisuju ovu terapiju da zaštite i sebe i pacijenta od mogućih komplikacija bolesti, do kojih, možda, i bez terapije ne bi ni došlo. Svakog dana od 1.000 Evropljana njih 27 je na terapiji antibioticima, pokazuju istraživanja.  

Uprkos upozorenjima stručnjaka da nekontrolirano uzimanje antibiotika škodi i pojedincu i civilizaciji, jer se time povećava opasnost od otpornih (rezistentnih) bakterija, čime medicina gubi moćno oružje protiv ovih mikroorganizama, iskustva ljekara govore da su pacijenti gotovo razočarani kad za običnu prehladu ne dobiju recept za antibiotik.

Antibakterijski lijekovi su među najvećim otkrićima 20. stoljeća, jer su značajno smanjili stopu obolijevanja i smrtnosti od infektivnih bolesti i rizik od infekcije kod invazivnih medicinskih procedura.

Otpornost bakterija na antibiotike jedan je od najvećih problema s kojim se suočila medicinska stručna javnost. Smatra se da će nas neodgovorna i neracionalna upotreba antibiotika uvesti u veliki problem u mileniju u koji smo tek ušli.

Ova grupa lijekova se, nažalost, prečesto daje i djeci. U posljednje godine najviše propisivani lijekovi na pedijatriji su upravo antibiotici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.