ORDINACIJA

Konzumiranje cigareta povećava gubitak kosti oko urađenog zuba

Pojava infekcije oko dentalnih implantata može biti pospješena pušenjem

Pojava infekcije oko implantata može biti pospješena pušenjem. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

24.1.2020

Implantati u ustima pušača se nalaze u drugačijem, otežanom okruženju.

Usna šupljina

Jedna studija koja je upoređivala implantate u ustima pušača i nepušača, pokazala je da pušenje povećava godišnju stopu gubitka kosti oko implantata za 0,16 milimetara godišnje.  

To nije ogroman gubitak kosti, ali s vremenom postaje sve veći.

Pojava infekcije oko dentalnih implantata može biti pospješena pušenjem, a tim više, jer pušenje narušava odbrambene kapacitete usne šupljine. Postoje kliničke studije koje utvrđuju procent uspjeha dentalnih implantata kod pacijenata konzumenata duhana i duhanskih proizvoda i koje zaključuju da je stepen uspjeha 92 posto, odnosno da je stepen odbačaja osam posto.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaza

Ovi procenti pokazuju visok stepen uspješnosti, ali dokazuju i da je procent odbačaja od osam posto dvostruko veći nego kod pacijenata koji nisu bili konzumenti duhana i duhanskih proizvoda. Naučna istraživanja su, također, utvrdila statistički signifikantnu povezanost količine konzumacije duhana i duhanskih proizvoda s ranim odbačajem dentalnih implantata.

Održavanje higijene

Ovdje je značajno ukazati i da je za opstanak dentalnih implantata kod pacijenta izuzetno važno pravilno održavanje higijene na protetskim nadoknadama koje se nalaze na dentalnim implantatima. Pacijenti koji konzumiraju duhan i duhanske proizvode, imaju otežano održavanje higijene pa je i to još jedan razlog da razmotrite mogućnost prestanka pušenja ukoliko ste implantološki pacijent.

Savjet pacijentima

Savjeti za pacijente konzumente duhana i duhanskih proizvoda koji se odlučuju za terapiju dentalnim implantatima: 

1. Prestanite konzumirati duhan i duhanske proizvode najmanje sedmicu prije operacije i dvije sedmice nakon operacije ugradnje dentalnih implantata.

2. Održavajte higijenu protetskih radova na dentalnim implantatima prema uputama svog doktora dentalne medicine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.