ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Potreban je ultrazvuk jednom godišnje

Dijagnostičke pretrage za pregled grudi podrazumijevaju ultrazvučne preglede, mamografiju i onkološki pregled

Nos je piramida u kojoj nosna pregrada mora biti ispravljena. Ilustracija

Zdravlje u kući

25.1.2020

Koje se pretrage rade radi ranog otkrivanja raka dojki i je li izlječiv?

- Dijagnostičke pretrage za pregled grudi podrazumijevaju ultrazvučne preglede, mamografiju i onkološki pregled. Ne treba zaboraviti najvažnije - samopregled. Žena samopregledom otkriju tumor u više od 30 posto slučajeva. Svakako, treba izbjegavati faktore rizika, posebno pušenje. Kod žena mlađih od 30 godina, preporučuje se ultrazvučni pregled jednom do dva puta godišnje. U starosnoj dobi od 30-40 godina, UZ pregled se preporučuje svakih šest mjeseci i pregled onkologa jednom godišnje. Nakon 40. godine starosti, radi se mamografija. Naravno, nastavlja se s UZ pregledima dva puta godišnje i s onkološkim kontrolama jednom godišnje.



Prof. dr. Reuf Karabeg. Avaz

Imam jake smetnje s disanjem nakon sportske traume, jer se profesionalno bavim sportom. Volio bih, ipak, uljepšati nos, jer mi je ostao kriv. Možete li mi jednim zahvatom rješiti oba problema?

- Prvi postulat hirurgije nosa nije estetika nego funkcija. I kada imamo estetski zahtjev pacijenta, uvijek provjerimo kakvo je disanje. Nos je piramida u kojoj nosna pregrada mora biti ispravljena kako bi pacijent mogao disati, ali i da bi se dobio dobar estetski rezultat. Bez ispravljene nosne pregrade, nema ni ravnog ni lijepog nosa. Jednim zahvatom obavljamo estetsku i funkcijsku operaciju nosa. U našoj praksi većina pacijenta, pored estetskog, ima i problem disanja. Ja bih rekao da više od 75 posto pacijenta koje operiramo, operiramo zbog oba problema, i estetskog i funkcionalnog. U vašem slučaju, ono će podići i funkcionalnu sposobnost i lakše bavljenje sportom. Nažalost, operativni zahvat samo estetske hirurgije nosa može pogoršati disanje, što se ne bi smjelo desiti.

U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Murat Đuderija, ginekolog. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.