SAVJETI

Sinusi reagiraju na temperaturne promjene

Začepljen nos, kihanje, curenje bistrog sekreta su simptomi upale sinusa

Glavni uzroci upale sinusa su virusi. Ilustracija

Zdravlje u kući

23.1.2020

Simptomi upale sinusa su začepljen nos, kihanje, osjećaj bola, curenje bistrog sekreta.

Ne mora biti u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, jer do ovih tegoba dolazi zbog naglih promjena vanjskih temperatura, zagađenja zraka, boravka u zadimljenim prostorijama. 

Glavni uzroci upale sinusa su virusi. Sinusi su zatvorene koštane šupljine iz kojih sekret teško otječe te svaka prehlada lako preraste u bakterijsku upalu. Liječenje sinusa treba se bazirati na uspostavljanju što bolje ventilacije nosa. Koristite razne sprejeve na bazi eteričnih ulja, morske vode ili koristite lijekove koji smanjuju otok tkiva u nosu i na ušćima sinusa, kažu stručnjaci.

U težim slučajevima kod upale sinusa bit će potrebno i hirurško liječenje. Hirurški zahvati na sinusima moraju imati svoje posebne indikacije. Najčešće su anatomske opstrukcije disanja i drenaže sekreta iz nosa. Hirurški zahvati mogu se uraditi i kod hroničnih gnojenja u nekom od sinusa, a i kod većih cista ili molekula u sinusima.

Također, uzrok bolnih sinusa može biti i alergija. Ako alergološkim testovima ne možete dokazati prisutnost alergijske bolesti, onda na osnovu podataka vaše kliničke slike saznajete o kojoj se vrsti rinitisa i sinusitisa radi. Vazomotorni rinitis najčešća je forma nealergijskog i neinfektivnog rinitisa. Kod ovog oblika rinitisa dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačanog sekreta, što zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa.

Da biste smanjili mogućnost razvoja upale sinusa, potrebno je redovno održavati prohodnost nosa i sinusa. Svakodnevno koristite fiziološki otopinu za nos, kapi za nos te dobro ispušite nos i to je najbolji način prevencije nastanka upale i korištenja antibiotika.

Dijagnostika i terapija

Vrlo je važna dobra dijagnostika. Ilustracija

Kao i kod liječenja drugih bolesti, najbolja je kauzalna (uzročna) terapija. Vrlo je važna dobra dijagnostika. Prvo obavite specijalistički otorinolaringološki pregled, RTG sinusa i fiberendoskopiju nosa i sinusa. Endoskopija je posebno važna, jer se najbolje vidi šta je na otvorima sinusa u dubljim dijelovima nosa. Ako je uzrok bakterijska upala, treba liječiti antibioticima, a ako je virusna upala, antibiotici mogu biti prevencija kompliciranja upale, ali najčešće je dovoljna terapija sredstvima za nos i tople inhalacije.

Kod djece

Čest uzrok recidivirajućih akutnih upala sinusa kod djece je treći krajnik. Ilustracija

Kod djece su upale sinusa rijetke prije pete godine života, jer se sinusi postepeno razvijaju. Glavni simptomi upale kod djece jesu bljedilo lica, povišena temperatura, neugodan zadah iz usta, gnojna sekrecija, glavobolja i noćni kašalj. Čest uzrok recidivirajućih akutnih upala sinusa kod djece je treći krajnik i sklonost alergijama.

Prirodno liječenje

Najbolji saveznici pri liječenju sinusa iz prirode jesu indijski šafran, đumbir.... Ilustracija

Upalu sinusa možete liječiti i prirodnim putem, tvrde stručnjaci. Prema njihovim riječima, najbolji saveznici pri liječenju sinusa iz prirode jesu indijski šafran, đumbir, bosiljak, crvena paprika, luk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.