SAVJETI Otežano disanje pri niskim temperaturama

Sinusi reagiraju na temperaturne promjene

Začepljen nos, kihanje, curenje bistrog sekreta su simptomi upale sinusa

Piše: Zdravlje u kući

Glavni uzroci upale sinusa su virusi

Foto: Ilustracija


Simptomi upale sinusa su začepljen nos, kihanje, osjećaj bola, curenje bistrog sekreta.

Ne mora biti u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, jer do ovih tegoba dolazi zbog naglih promjena vanjskih temperatura, zagađenja zraka, boravka u zadimljenim prostorijama. 

Glavni uzroci upale sinusa su virusi. Sinusi su zatvorene koštane šupljine iz kojih sekret teško otječe te svaka prehlada lako preraste u bakterijsku upalu. Liječenje sinusa treba se bazirati na uspostavljanju što bolje ventilacije nosa. Koristite razne sprejeve na bazi eteričnih ulja, morske vode ili koristite lijekove koji smanjuju otok tkiva u nosu i na ušćima sinusa, kažu stručnjaci.

U težim slučajevima kod upale sinusa bit će potrebno i hirurško liječenje. Hirurški zahvati na sinusima moraju imati svoje posebne indikacije. Najčešće su anatomske opstrukcije disanja i drenaže sekreta iz nosa. Hirurški zahvati mogu se uraditi i kod hroničnih gnojenja u nekom od sinusa, a i kod većih cista ili molekula u sinusima.

Također, uzrok bolnih sinusa može biti i alergija. Ako alergološkim testovima ne možete dokazati prisutnost alergijske bolesti, onda na osnovu podataka vaše kliničke slike saznajete o kojoj se vrsti rinitisa i sinusitisa radi. Vazomotorni rinitis najčešća je forma nealergijskog i neinfektivnog rinitisa. Kod ovog oblika rinitisa dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačanog sekreta, što zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa.

Da biste smanjili mogućnost razvoja upale sinusa, potrebno je redovno održavati prohodnost nosa i sinusa. Svakodnevno koristite fiziološki otopinu za nos, kapi za nos te dobro ispušite nos i to je najbolji način prevencije nastanka upale i korištenja antibiotika.

NA VRH

Komentari