KORISNO Virusna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem

Dr. Milanka Stojanović za "Avaz": Najčešće komplikacije gripe su upala pluća i bronhitis

Češće su izraženije i mnogo opasnije kod starijih i nemoćnih ljudi

Z. Karić / Avaz.ba
20.01.2020 11:48

Djeca su posebno ugrožena

Foto: Ilustracija

Gripa je virusna infekcija koja se prenosi kapljičnim putem te se stoga često javlja u formi epidemije. Kao posebna opasnost, gripu često prate i raznovrsne komplikacije, koje su češće, izraženije i mnogo opasnije kod starijih i nemoćnih ljudi. Osim komplikacija nastalih zbog djelovanja samog virusa gripe, virusi na neki način stvaraju plodno tlo za razvoj patogenih bakterija, zbog čega se bolest može dodatno produžiti.

Do komplikacija, kaže dr. Milanka Stojanović iz ambulante porodične medicine ''Empathy'', Istočno Sarajevo, kod zdravih osoba obično dolazi u slučaju iscrpljenosti organizma ako se ne odleži. 

  • Dr. Stojanović: Iscrpljenosti organizma
    Dr. Stojanović: Iscrpljenosti organizma Foto: Avaz

- Među najučestalijim komplikacijama koje se javljaju kod gripe su bronhitis, astma, upala pluća te upala srednjeg uha i sinusa. Najčešće se komplikacije javljaju kod starijih osoba zbog godina i udruženih drugih oboljenja te kod male djece zbog nedovoljnog razvoja imunog sistema. Ako se jave ove komplikacije, potrebno je, osim postojeće terapije, uvesti i antibiotike – kazala je dr. Stojanović.

Kao posebna komplikacija kod djece, dodaje, može biti Reyev sindrom, karakteriziran teškim oštećenjem mozga i jetre, ali je danas poznato da je njegov uzrok, najvjerovatnije, uzimanje acetilsalicilne kiseline. Zbog toga je neobično važno djeci do 15 godina za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, umjesto acetilsalicilne kiseline, davati preparate koji sadrže paracetamol. Najjednostavnija i najsigurnija prevencija gripe jeste cijepljenje.

Komentari

NA VRH