KORISNO

Naučite razlikovati glavobolje

Mogu ih izazvati hormonske promjene, dehidratacija, preskakanje obroka

Postoji mnogo okidača za bolove. Ilustracija

Zdravlje u kući / Avaz.ba

21.1.2020

Svaka glavobolja se razlikuje prema uzroku, intenzitetu bola i regiji u kojoj nastaje, tvrde stručnjaci.

Postoji mnogo okidača za bolove, a mogu ih izazvati hormonske promjene, dehidratacija, preskakanje obroka, stres, promjene vremena, nagli pad pritiska zraka, ali i manjak sna, konzumacija alkohola i određene namirnice.  

Tenzione glavobolje - Ovaj tip glavobolje izaziva tenzije koje utječu na cijeli organizam.

Ove glavobolje su relativno česte i u najvećem broju slučajeva ih izaziva stres, loše držanje i ukočenost mišića vrata. Bol je najčešće umjerenog intenziteta, tup, kao da vam nešto steže zadnji dio vrata i čelo. 

Ovaj tip glavobolje nije praćen drugim teškoćama, tako da mučnina i osjetljivost na svjetlost i zvuk izostaju.

”Klaster” - Ovaj tip glavobolje češće se javlja kod muškaraca i karakterizira ga intenzivna bol s jedne strane, iza oka i oko njega.

Probadajući, žareći bol često je praćen suzenjem oka, kapci mogu biti natečeni, lice se znoji, a mogu se javiti i zapušen nos i crvenilo oka. 

Ovaj tip glavobolje traje između 15 minuta i tri sata i može se javiti i nekoliko puta tokom dana. „Klaster“ glavobolje javljaju se ciklično, danima, i mogu potrajati mjesecima, a zatim se tokom nekoliko mjeseci ne javljaju uopće.

Najteže glavobolje - migrene, karakterizira umjerena do izrazito probadajuća bol, obično s jedne strane, koja može trajati satima, ali i danima u nekim slučajevima. Češće su kod žena i ponekad su praćene i drugim simptomima, kao što su osjetljivost na svjetlost ili zvuk, mučnina, povraćanje i vrtoglavica. Ponekad pacijenti imaju i auru, svjetlucanje po obodu vidnog polja, ili neke od navedenih simptoma nešto prije nego što se javi napad migrene.

Infekcija sinusa

Prave sinusne glavobolje javljaju se samo kada postoji infekcija sinusa. Ilustracija

Ove sinusne glavobolje često su migrene s pratećim simptomima koji “udaraju” na sinuse.

Prave sinusne glavobolje javljaju se samo kada postoji infekcija sinusa, praćena temperaturom, pojačanom sekrecijom iz nosa, koja se liječi antibioticima.

Ako je onesposobljavajuća glavobolja praćena bolom u sinusima, mučninom ili osjetljivošću na svjetlost, u pitanju je migrena.

Izbjegavajte buku

Što više vremena provoditi u prirodi i na svježem zraku. Ilustracija

Bilo bi dobro izbjegavati buku i sve što vas čini nervoznima, redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite, voditi računa o vlažnosti zraka te što više vremena provoditi u prirodi i na svježem zraku. I, naravno, izbjegavajte nikotin i alkohol.

Jednostavni trikovi

Napraviti oblogu od kriški sirovog krompira, luka ili hrena. Ilustracija

Nekoliko je jednostavnih trikova da pomognemo sami sebi kada je već nastala glavobolja. Preporuka je masirati bolno mjesto kružnim pokretima, staviti hladnu oblogu na područje boli, umasirati nekoliko kapi eteričnog ulja mente na sljepoočnice i napraviti oblogu od kriški sirovog krompira, luka ili hrena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.