SAVJETI

Njegovana kosa i u zimskim mjesecima

Uvijek je dobro osušite fenom prije nego što izađete iz kuće

Kako biste je zaštitili redovno nosite kapu. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.1.2020

Tokom hladnijeg vremena i vašoj kosi nedostaje pažnje. Ukoliko želite izgledati zdravo i njegovano, morate se dodatno potruditi oko nje, jer je tjeme osjetljivo posebno tokom zimskih mjeseci.

Slijedi nekoliko savjeta stručnjaka kako bi vaša kosa tokom hladnijih mjeseci izgledala što bolje.

Koristite regenerator koji sadrži ulja koja će nahraniti vašu kosu. Dva puta sedmično dodatno je nahranite tako da regenerator držite dvadesetak minuta u kosi.  Nakon toga ga isperite toplom vodom. Kosu uvijek dobro osušite fenom prije nego što izađete iz kuće. 

Ona mora biti potpuno suha, inače bi se vrlo brzo mogli pojaviti problemi s tjemenom. Kako biste je zaštitili, redovno nosite kapu kada izlazite iz kuće.

Nedostatak vlage i izlaganje promjenljivim temperaturama uzrokuje pucanje kose u zimskom periodu. Da biste spriječili njeno pucanje, nanesite ulje ricinusa na vlažnu kosu prije sušenja i vaša kosa će izgledati zdravije.

Anonimna anketa provedena u jednom frizerskom salonu pokazala je da je čak 95 posto ispitanika nezadovoljno kvalitetom kose u zimskim, mračnim mjesecima jer im je beživotna, bez sjaja i vrlo se teško oblikuje u željenu frizuru.

Jaja su puna proteina te se preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Dobra su za cijeli organizam pa ih koristite za zdraviju i ljepšu kosu. Ostavite jaje sat da djeluje na vašoj vlažnoj kosi i zatim isperite. Vaša kosa će ponovo biti sjajna.

Maska koja hrani tjeme

Ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite toplom vodom. Ilustracija

Napravite masku koja će spriječiti isušivanje i pojavu peruti na kosi.

Lagano zagrijte maslinovo ulje u koje ste dodali svježe iscijeđen limun, zatim smjesu nanesite na tjeme i masirajte desetak minuta.

Ostavite da djeluje 15 minuta i zatim isperite toplom vodom.

Voće i povrće

Na jelovniku se treba naći i što više mineralnih tvari. Ilustracija

Prehrana bogata zelenim i žutim voćem i povrćem, kao i meso i mliječni proizvodi, bit će zaslužni za kvalitetniju kosu. Na jelovniku se treba naći i što više mineralnih tvari koje su zaslužne za proces stvaranja kose.

Posjeta frizeru

Zimi se preporučuje češća posjeta frizeru. Ilustracija

Nije lako odlučiti se na često šišanje kose, pogotovo kada je kratka i kada ste u procesu puštanja kose. Međutim, zimi se preporučuje češća posjeta frizeru. Razlog za to je što se dlaka počinje sušiti od vrha te kosa izgleda suha i beživotna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.