ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Napravite RTG desnog ramena

Po potrebi možete koristiti i analgetske lijekove

Treba konsultirati specijaliste fizikalne medicine i ortopedije. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.1.2020

Već dvije sedmice imam bolove u desnom ramenu. Teško se oblačim, ne mogu raditi skoro ništa, ruka mi je slaba. Inače, imam 42 godine, vozač sam i dostavljač za trgovinu. Trebam li raditi neke pretrage?

- Poštovani, moja je preporuka da napravite RTG i ultrazvučnu dijagnostiku desnog ramena. Nakon toga možete konsultirati specijaliste fizikalne medicine i ortopedije.

Imam 38 godina i odnedavno trpim bolove u desnom koljenu, koje odjednom počne da boli, a zatim natekne i postane toplo. Muškarac sam, a pretpostavljam da je to genetski, jer je u mojoj porodici ranije bilo slučajeva da se nakuplja voda u koljenu. Šta mi savjetujete?


Dr. Edin Buljugić. Avaz

- Poštovani, dok čekate na pregled kod specijaliste ortopeda ili fizijatra, možete napraviti RTG desnog koljena i koristiti neke od protuupalnih-analgetskih gelova sa ili bez prethodne upotrebe hladnih procedura (masaža ledom ili hladne obloge). Po potrebi možete koristiti i analgetske lijekove.

Imam 42 godine i radim kancelarijski posao, za računarom. Svakog jutra radim vježbe istezanja. Imam bolove u tetivama i mišićima između ramena i vrata i lani sam zbog toga išla kod fizijatra. Vizuelno me pregledao i odredio mi terapiju magnet, struja i vježbe. Nakon prve terapije, nije mi bilo bolje. Ponovo sam dobila terapiju, ali opet ne osjećam poboljšanje. Šta da radim da se riješim bolova?

- Poštovana, ako niste odgovorili na prvobitno uspostavljenu terapiju, onda, očigledno, treba uraditi dodatne radiološke pretrage, kao i neke od ciljanih laboratorijskih analiza krvi i urina. Ako sve bude negativno, najvjerovatnije se radi o fibromialgičnim tegobama, koje, onda, traže multidisciplinaran pristup u rješavanju tog problema.

U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista estetsko-rekonstruktivne hirurgije. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.