NAŠA TEMA Na tanjiru neka se nađu voće, povrće i integralna žita

Šta srčani bolesnici tokom zime trebaju jesti, a šta izbjegavati

Studije su pokazale da povećan unos prvenstveno biljnih namirnica, aerobik vježbe i programi relaksacije mogu dovesti do uspješnog liječenja

Z. Karić

Zdrava i raznolika prehrana

Foto: Ilustracija


Postoji mnogo načina kako se možete sami pobrinuti za zdravlje srca, a raznolika i kvalitetna prehrana jedan je od njih, kazala je Inga Marković, nutricionista u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju.

Nekretanje i stres

- Kod svih srčanih oboljenaja ishrana igra važnu ulogu kako u prevenciji, tako i u liječenju postojećih stanja. S obzirom na to da je ishrana u zimskim danima visokokalorična, masna i slana, uključujući pretjeran unos šećera, soli, kofeina i alkohola, gojaznost, nekretanje i visok stres, rizik po srčane bolesnike dvostruko je veći – rekla je Marković. 

  • Marković: Raznolika i  kvalitetna prehrana

    Marković: Raznolika i kvalitetna prehrana

    Foto: Avaz


Zimska prehrana je, između ostalog, deficitarna u zaštitnim mikronutrijentima, prvenstveno zbog nedostatka i smanjene konzumacije svježeg povrća.

- Zimska hrana našeg područja podrazumijeva unos zimskih salata (turšija, kisele paprike, krastavci, kiseli kupus…), koje su konzervirane solju i šećerom, te suhomesnatih proizvoda, koji, također, u osnovi imaju so, što je jedan od razloga povišenog krvnog pritiska i kod osoba koje su na terapiji za hipertenziju.

Unos vode

Studije su pokazale da povećan unos prvenstveno biljnih namirnica, aerobik vježbe i programi relaksacije mogu dovesti do uspješnog liječenja srčanih bolesti. Kompleksni ugljeni hidrati, voće, povrće i integralna žita osnov su prehrane kod srčanih oboljenja, a biljni pigmenti flavonoidi koji se u njima nalaze, pružaju zdravu zaštitu od bolesti srca, ističe Marković. Također se preporučuje unos vode u količini od devet čaša dnevno. 

Ne konzumirati masnu hranu

U zimskim danima, dodaje Marković, povećan je i unos masti, i to prvenstveno zasićenih masti iz termički obrađenih ulja kroz pripremu složenih jela i pita, kao i hidrogeniziranih nezdravih masti.  

Smanjenje unosa masti i masne hrane vitalno je za sprečevanje bolesti srca.

Više o temi Inga Marković

NAŠA TEMA
Zdrava prehrana tokom zimskih dana
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na