PREPORUKE

Najbolje i najgore namirnice za dijabetičare

Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete, iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila

Osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.1.2020

Dijabetes je poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad on nije djelotvoran. 

Riječ je o hormonu koji regulira količinu šećera u krvi pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.


Kvalitet života

Kako bi izbjegle komplikacije, osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice, ali njihova prehrana zbog toga ne mora biti bezukusna i jednolična. Uz kvalitetnu prehranu i vježbanje, kvalitet života osoba s dijabetesom ne mora biti narušen. 

Važno je znati šta, ali i kada jesti. Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete, iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno, ne preskačite doručak i jedite svakog dana u isto vrijeme.

Važno je, također, da uvijek imate kontrolu nad namirnicama koje jedete.

Jedite voće i povrće, izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno, pijte mnogo vode. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Cjelovite žitarice - Nisu svi ugljikohidrati zabranjeni dijabetičarima. Umjerene porcije hljeba od cjelovitih žitarica ili zobene pahuljice su preporučljive, jer ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

Važni nutrijenti

Sardine - Riba poput lososa i sardina, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, odličan je saveznik zdravlja, jer snižavaju krvni pritisak i imaju blagotvorne učinke na upalne procese u tijelu, kao posljedice dijabetesa. Trebali biste sedmično jesti barem dvije porcije takve ribe. 

Orašasti plodovi - Bademi i orasi su bogati magnezijem i prehrambenim vlaknima, kao i proteinima te nezasićenim masnim kiselinama. Ta kombinacija produžit će vam sitost, a tijelu podariti važne nutrijente. Ali, jedite ih u malim količinama, jer su veoma kalorični.

Preporučuje se dnevni unos jedne kašičice cimeta. Ilustracija

Koliko je cimeta preporučljivo

Cimet – Provedeno je istraživanje na grupi oboljelih od dijabetesa tipa 2 sa začinom cimetom. Osobe koje su svakog dana dodavale malo cimeta u svoje napitke ili obroke, imale su stabilniji nivo šećera u krvi od onih koje to nisu radile. Preporučuje se dnevni unos jedne kašičice cimeta podijeljene na dijelove, a mogu se dodati u jutarnju kafu, jogurt, zobenu kašu.

Đumbir

Studija provedena na 33 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 pokazala je da svakodnevno uzimanje četvrtine kašičice svježeg korijena đumbira tokom 12 sedmica poboljšava nivo šećera u krvi u odnosu na osobe koje su u istom periodu primale placebo. No, đumbir nije dobro uzimati s lijekovima za razrjeđivanje krvi pa svakako treba zatražiti savjet ljekara.

Izbjegavajte jesti i masnu hranu, kao i industrijske napravljene grickalice. Ilustracija

Šta izbjegavati

Izbjegavajte so i veoma posoljenu hranu, jer je so povezana s visokim krvnim pritiskom, holesterolom i stanjem srca. Dijabetičari ne bi smjeli uzimati više od 1,5 grama soli dnevno. Izbjegavajte alkoholna pića, jer su bogata šećerom. 

Ne kupujte ni proizvode od voća, poput džemova, voćnih sokova i kompota. Obično je riječ o hrani visokog glikemijskog indeksa, nakon čije će vam konzumacije naglo porasti šećer u krvi.

Nemojte konzumirati namirnice od bijelog brašna, poput tjestenine, hljeba, kao ni rižu. Izbjegavajte jesti i masnu hranu, kao i industrijske napravljene grickalice, poput čipsa, keksa...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.