PREHRANA

Šta za užinu: Od crne čokolade do ukusnog voća

Užina je obrok čiji je zadatak održati zadovoljavajući nivo šećera u krvi, a količinom ne pokvariti ručak

Užina nam treba ako želimo poboljšati svoje zdravstveno stanje. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.1.2020

Užina je po definiciji obrok koji jedemo između glavnih obroka: doručka, ručka i večere. Ukoliko ste zdravi, samo je vaša mašta i dostupnost određenih namirnica ograničavajući faktor šta možete pojesti. 

Generalno, cilj uravnotežene prehrane jeste imati dovoljno energije tokom dana, uz zadržavanje normalnih vrijednosti šećera u krvi i nutrijenata u organizmu. Ukratko – cilj je održati i poboljšati zdravlje.


Obilni glavni obroci

Puno osoba nema želju ili vremena za užinu, pa ni za jedan od glavnih obroka. S druge strane, ima onih koji stalno nešto grickaju. I jedan i drugi ekstremni slučaj ne valja. 

U prvom slučaju dolazi do velikih razlika u nivou šećera u krvi, pa su glavni obroci obilni. Najgore je ako jedemo samo jednom do dva puta dnevno. Tako opterećujemo cijeli organizam, a posljedica može biti – debljanje.

Drugi slučaj je još gori. Ovdje zaboravljamo šta znači glad i onda ne znamo ni gdje je granica sitosti. Posljedica je također – višak kilograma.

Nekako nam se otkriva odgovor sam od sebe: užina nam treba ako želimo poboljšati svoje zdravstveno stanje. Obično jedna ili dvije – ujutro i popodne. Skromno i dovoljno.

Međutim, ukoliko unosimo nezdrave namirnice užina može biti štetna po naše zdravlje. Od izuzetno masnih kokica u kinu do slatkiša koji su puni praznih kalorija, razne industrijske grickalice mogu definitivno pokvariti svaki način prehrane.

Vlakna su važna za pravilno odvijanje probavnih procesa u organizmu. Užina koja sadrži vlakna pomaže u ovom procesu koji određuje gdje se skladišti dodatna masnoća i šta izlazi iz tijela.

Zeleno lisnato povrće puno je vlakana. Ako ne obožavate zeleniš, izaberite lijepu, sočnu krušku koja je puna vlakana. Jednostavno, užini dodajte toliko potrebna vlakana.

Sokovi od voća i povrća

Antioksidansi su sjajni za održanje zdravlja srca i mogu umanjiti rizik od infekcija. Paradajz je nevjerovatan izvor antioksidanata. Možete grickati malo čeri-paradajza. Oni su mali, slatki i odlični za užinu. Ako ste za više slatkih stvari – onda uzmite borovnice! 

Sokovi od voća i povrća sjajni su izvori vrijednih vitamina i minerala. Ako niste ljubitelj povrća, možete pomiješati sok od voća i povrća i piti ga kao smuti s malo jabuke dodate za slatkoću.

Sok, pored osvježavajućeg efekta, omogućava tijelo dobitak nutritivno vrijednih stvari koje sadrži povrće. Sok možete ponijeti bilo gdje i popiti za užinu.

Tamna čokolada je sjajan izvor antioksidanasa. Ilustracija

Ako sami cijedite svoje sokiće, onda znate da su i oni lako prenosivi. Ako ne volite preslatke užine, možete izabrati manje slatkog voća, dodati malo kelja i sve provući kroz sokovnik.

Nemojte pretjerivati

Ne uzimajte mliječnu čokoladu i onu punjenu raznim filovima, birajte samo crnu sa što više kakao dijelova. Tamna čokolada je sjajan izvor antioksidanasa. Ona može biti od pomoći u borbi protiv srčanih bolesti.  

Čokolada također podiže raspoloženje i može vam dati energiju da prođete kroz dan. Crnu čokoladu možete pojesti kao takvu ili uz neko bobičasto voće ili orašaste plodove.

Od crne čokolade do ukusnog voća, postoji rješenje za svaku užinu. Na ovaj način možete povećati nivo energije, boriti se protiv bolesti ili prehlade, a može podržati i zdrave probavne procese.

Ono o čemu ipak treba voditi računa jeste da se ne pretjerujete u užinama, da se „ne pokvari” sljedeći obrok. Užina je pogodila suštinu ako obrok koji poslije nje dolazi možete pojesti bez prejedanja.

Učinite sebi uslugu i uzmite zdravu užinu između obroka. Čipseve, kroasane, napolitanke, keks i ostale zanimacije iz kese preskočite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.