KORISNO

Kako umiriti želučane tegobe

Javljaju se kod trećine populacije, podjednako kod oba spola, češće u srednjoj životnoj dobi

Želudac nekad, jednostavno, treba predah od opterećenja. Ilustracija

Zdravlje u kući

11.1.2020

Grčevi u želucu, bolovi, pečenje, osjećaj nelagode i mučnine, vjetrovi, nadutost… samo su neki od simptoma stresa, virusne zaraze ili konzumiranja namirnica koje tijelo ne podnosi. Ovi se simptomi javljaju kod trećine populacije, podjednako kod oba spola, češće u srednjoj životnoj dobi.  


Čaj od mente

Na ovaj problem možete utjecati sami promjenom navika i načina ishrane, izbjegavanjem namirnica koje nadražuju želudac te prirodnim lijekovima koji smiruju kiselinu i uravnotežuju probavne sokove. 

Ali, bez obzira na uzrok boli i mučnine, želudac nekad, jednostavno, treba predah od opterećenja. Kako biste to postigli, konzumirajte namirnice koje će ga umiriti.

Čaj od mente smanjit će grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali će vas i dovesti u opasnost od dobivanja žgaravice. Zato, ako ste skloni žgaravici, radije uzmite čaj od kamilice.

Jabukovo sirće umirit će želudac ako je uzrok grčeva manjak želučane kiseline. Osim toga, ovo sirće sadrži i dosta hranjivih tvari, poput vitamina B i C, koji će dodatno unaprijediti stanje organizma. Ako vam je okus sirćeta previše jak, razblažite ga sa malo vode i meda.

Grčevi i bolovi

Bijela riža je lako probavljiva, sadrži dosta škroba pa ojačava želučanu ovojnicu. Rižu je uvijek dobro jesti, a posebno kad patite od dijareje uzrokovane stomačnim virusima. 

I kad vas muče želučane tegobe, morate jesti. U takvim situacijama, najbolje je uzeti prepečen tost, koji će spriječiti daljnje grčenje i bolove.

Đumbir je pravi izbor 

Ako želite smanjiti osjećaj mučnine ili nagon na povraćanje, konzumirajte đumbir. Prelijte vruću vodu preko kriški svježeg đumbira, pustite da odstoji nekoliko minuta, a potom to polako ispijte.

I banane su odličan izbor za osobe koje često pate od proljeva, jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti stolicu. Kalij iz banane jača imunitet nakon dugotrajne bolesti.

Komorač protiv toksina

Koromač je bogat antioksidantima koji blagotvorno djeluju na zdravlje cijelog tijela. Poznat je i po karakteristikama koje sprečavaju nadutost i vjetrove, a pospješuje i izbacivanje toksina iz tijela. Svakog dana pojedite pola čajne kašičice košpica komorača ili nasjeckanog malo svježeg korijena.

Pomaže osobama s različitim crijevnim problemima. Ilustracija

Sok aloje

Brojna su korisna svojstva soka aloje vere, među kojima je i pomoć osobama s različitim crijevnim problemima. No, razlog broj jedan zašto ga ljudi koriste je liječenje zatvora. Ovaj sok pomaže i protiv vjetrova, nadutosti, dijareje i grčeva.

Šta izbjegavati 

Vrlo je važno unositi dosta tečnosti zbog opasnosti od dehidracije, posebno ako često povraćate. Potrebno je, također, paziti na prehranu, odnosno izbjegavati začinjenu hranu, mliječne proizvode, namirnice bogate vlaknima, sirovo povrće, masnu hranu, kofein i alkohol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.