ORDINACIJA

Terapija mostovima idealna je nadoknada za stražnje zube

Cijeli zahvat je gotov za jedan do dva sata i izvrsna strana ovakvog rada je da pacijent već u istom danu nakon ugradnje implantata može dobiti privremene mostove

Temelji se na preciznoj CT dijagnostici. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

10.1.2020

Najčešći oblik terapije mostovima na implantatima je jednostrana ili obostrana nadoknada stražnjih zuba. Ako nedostaju tri zuba (npr. četvorke, petice i šestice), dovoljno je ugraditi dva implantata, jedan na položaj prednjeg i jedan na položaj stražnjeg zuba koji nedostaje te njih povezati mostom od tri člana. 


Trajni rad

Najopsežniji oblici terapije mostovima na implantatima su „All-on-4“ i „All-on-6“. Ovi oblici terapije izvrsno su rješenje za pacijente kod kojih je prisutno malo preostale kosti, a želi se izbjeći dugotrajna nadogradnja kosti te pacijent ne želi protezu na skidanje. Temelji se na preciznoj CT dijagnostici kojom se planira položaj i nagib implantata u preostaloj količini kosti.  

Cijeli zahvat je gotov za jedan do dva sata i izvrsna strana ovakvog rada je da pacijent već u istom danu nakon ugradnje implantata može dobiti privremene mostove, što odmah vraća samopouzdanje te se pacijent vrlo brzo privikava na nove zube. Nakon vremena potrebnog za srastanje implantata s kosti, izrađuje se trajni rad od akrilata (reducirana proteza bez nepca) ili keramike (pravi most).

Koju od ove dvije metode odabrati, ovisi o količini preostale kosti, ali i o financijskoj mogućnosti pacijenta. Mobilni protetski radovi na implantatima podrazumijevaju potpune proteze koje se pričvršćuju na implantate, ali ih pacijent može svakodnevno samostalno skidati i održavati higijenu oko implantata.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Na njega se često odlučuju pacijenti koji već nose potpune proteze, ali nisu zadovoljni čvrstoćom njihovog dosjeda. Broj implantata koji je potreban za stabilizaciju proteze ponovo određuje stanje kosti i finansijsko stanje pacijenta.

Moguća opcija

Najmanji mogući broj implantata potrebnih za stabilnost proteze je dva implantata po čeljusti. U gornjoj čeljusti je količina od dva implantata možda čak i ispod minimuma, jer zbog oblika i same građe čeljusti takav rad ne može biti garantirano dugotrajan, ali ako je to jedina moguća opcija i pacijentu olakšava život, ne treba je odbaciti. U donjoj čeljusti je minimalan broj od dva implantata dovoljan.  

Posebna vrsta abutmenta

Veza proteze za implantat osigurava se pomoću posebnih vrsta abutmenta kao što su lokatori, kugle, prečke, teleskopi i sl. Kod svih oblika veza jedan dio se nalazi na implantatu, a drugi u protezi te se proteza mehanički veže jednim na drugi. Veza treba biti dovoljno čvrsta da protezu održava na ležištu prilikom govora i žvakanja, a opet dovoljno popustljiva kako bi pacijent mogao protezu skinuti i održavati higijenu.


quote
<p><span style="background-color: initial;">Iz statičkih i funkcijskih razloga, ugradnja četiri implantata po čeljusti smatra se idealnom količinom i uspješnost takvog protetskog rada vrlo je visoka.&nbsp;</span><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.