ORDINACIJA

Je li noćni rad štetan za dijabetičare

Dijabetes tip 1, koji se liječi inzulinom, predstavljao bi problem. Ilustracija

Piše: Zdravlje u kući

8.1.2020

Imam 29 godina, prije nekoliko mjeseci otkriven mi je dijabetes tip 2 te pijem „siofor“ tri puta dnevno. Radim i noćne smjene, posao mi je veoma stresan i primijetio sam da mi noćni rad ne odgovara organizmu. Koliko može biti štetan rad u noćnoj smjeni za mene? 

- Neobično je da sa 29 godina imate dijabetes tip 2 i da ste na tabletama. Može se desiti da ste gojazni i tada možete imati tip 2 bolesti koja se liječi tabletama. Tablete „siofor“ zbog mehanizma djelovanja ne izazivaju pad šećera ispod normalnih vrijednosti i u principu vam neće škoditi. Inače, noćni rad može vam smetati i ako nemate šećernu bolest, zavisi kakva ste osoba. Da mate tip 1 šećernu bolest, koja je „nestabilna“ i liječi se inzulinom, to bi bio veći problem. U svakom slučaju, morate se posavjetovati sa svojim dijabetologom.



Doc. dr. Azra Bureković. Arhiv

 Dijete od dvije i po godine ima inzulin 0,6, vrijednosti šećera kreću se od 4,6 do 5,6. Tromjesečni šećer u posljednjih godinu dana, od kada pratimo situaciju, uvijek je bio u granicama normale. Niko mi ne zna odgovoriti zašto se ovo događa. Svi ostali rađeni nalazi su uredni, a doktorica nas je stavila na dijabetičku dijetu koju više-manje uspijevamo uspješno provoditi. Molim da me uputite šta i kako dalje.

- Ne znam zašto ste djetetu od dvije i po godine, uz uredne vrijednosti šećera u krvi, određivali nivo inzulina. Moguće da se radi o nekom genskom poremećaju ili enzimskom deficitu pa su ljekari u sklopu ispitivanja otkrili niske vrijednosti inzulina. Je li dijete gojazno? Je li bila krupna beba na porođaju? Jeste li vi imali gestacijski dijabetes? Ima li dijabetes neko od bližih srodnika? U svakom slučaju pitajte pedijatra endokrinologa koji liječi dijete, on će sigurno znati odgovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.