BUDITE AKTIVNI

Na plivanje i zimi

Angažira sve grupe mišića, uklanja stres, smanjuje depresiju, poboljšava disanje i spavanje

Plivanje uklanja stres, smanjuje depresiju, poboljšava disanje i spavanje. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.1.2020

Većina nas zimske dane provodi najviše u zatvorenim prostorijama, sklanjajući se od hladnoće, a malo ko razmišlja o fizičkim aktivnostima kao jednom od glavnih uvjeta za zdrav i duži život.  


Idealno za sve

Mnogi nemaju uvjete za bavljenje zimskim sportovima, a teže se i odluče otići u teretanu na vježbanje. Ali, tu je jednostavan način da se pokrenemo – plivanje. Iako ovaj vid vježbanja i rekreacije većina veže za ljetne mjesece, veoma je preporučljivo plivati i zimi, naravno u zatvorenim bazenima. 

Plivanje angažira sve grupe mišića. Osim toga, uklanja stres, smanjuje depresiju, poboljšava disanje i spavanje, a to su sve faktori koji produžavaju život. Prema istraživanju stručnjaka s Univerziteta u Teksasu, ova aktivnost idealna je za sve, a naročito za osobe s osteoartritisom, sa prekomjernom težinom i za one koje imaju neku povredu.

Plivanje smanjuje krutost arterija i snižava krvni pritisak, što doprinosi zdravlju cijelog organizma, a posebno kardiovaskularnog sistema. Također, popravlja raspoloženje, štedi srce i eliminira mogućnost povreda.

Ako svakodnevno plivate pola sata ili najmanje tri puta sedmično, za nekoliko mjeseci bit će vidljivo poboljšanje zdravstvenog stanja, čemu doprinosi i mogućnost smanjivanja tjelesnih masti. Redovno plivanje, bez obzira na početnu kondiciju i uzrast, formirat će vam mišiće i usporiti starenje.

Maligna oboljenja

Plivanje produžava život i tako što smanjuje rizik od dijabetesa i malignih oboljenja, a usporava i razvoj degenerativnih oboljenja. Nijedna fizička aktivnost ne može se mjeriti sa plivanjem, jer su mu dobrobiti ogromne, a rizika skoro da i nema pa je korisno upražnjavati ga tokom cijele godine.  

Manji rizik od infarkta  

Koliko je plivanje dobro za zdravlje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Majamiju, u kojem je učestvovalo 3.000 ispitanika starosti od 18 do 80 godina, a koji su svakodnevno plivali u periodu od šest mjeseci.

Čak 97 posto plivača pokazalo je opće poboljšanje zdravstvenog stanja, a najveće promjene uočene su kod starijih od 65 godina, kod kojih je znatno smanjen rizik od infarkta, a povećana je i gustina kostiju.

Najbolje je ići ujutro

Za vrijeme hladnih zimskih dana, bazene biraju samo najzagrijaniji plivači, jer motivaciju zbog hladnoće mogu izgubiti čak i profesionalci. Pomoći će ako na plivanje ne idete tek uvečer. Najbolje bi bilo ići ujutro, dok još imate višak energije. Uvečer se šanse da se odlučite za odlazak na plivanje znatno smanjuju. A ako niste jutarnji tip, iskoristite popodnevnu pauzu ili vikend. Dobro je naći partnera za plivanje, da budete jedno drugome podrška.

Pravite pauze

Zimi se svi borimo s umorom i rutinom. Zato, umjesto plivanja istom brzinom, preporučuje se smjenjivanje maksimalnog, srednjeg i opuštenog tempa, kao i pauza između serija u trajanju od 90 sekundi.

Topao tuš  

Mnogi zimi ne idu na bazen, jer se plaše za zdravlje. Ali, nije tačno da plivanje u toku zimskih mjeseci izaziva gripu i prehladu. Uzrok bolesti su virusi, a ne hladnoća, ali ona oslabljuje mogućnost organizma da se brani i oslobađa put virusima. Zato, jačajte imunitet i bojazni od bolesti neće biti.

Nakon plivanja, dobro je ugrijati se toplim tušem i ne izlaziti vani odmah nakon izlaska iz bazena. Sačekajte najmanje 20 minuta kako bi se temperatura izjednačila i kako bi se tijelo smirilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.