POJAVE

Suha usta tokom noći znak su gubitka tečnosti

Ako vam se to dešava često, možda biste trebali istražiti uzroke i poduzeti odgovarajuće mjere

Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tečnosti prosto dišući tokom sna. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.1.2020

Ukoliko se budite malaksali i suhih usta, to nedvosmisleno ukazuje na dehidrataciju. Ako se ovo dešava često, moguće je da postoji neki značajniji medicinski uzrok. 

Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tečnosti prosto dišući tokom sna. Ali, određeni načini disanja češće izazivaju dehidrataciju nego drugi.

Ovo se naročito odnosi na osobe koje dišu na usta ili hrču. Ako dišete na nos, nećete izgubiti ni približno toliko vode kao ako dišete na usta.

Kod žena, u određenoj fazi menstrualnog ciklusa, estrogen pada i organizam brže dehidrira tokom dana i noći. Estrogen utiče na sposobnost organizma da zadržava tečnost, i kad nivo ovog hormona padne, bilo tokom ciklusa, bilo u menopauzi, rizik od dehidratacije raste.

Estrogen i progesteron utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu.

Ako uveče odradite intenzivan trening, a ne pijete dovoljno vode, također povećavate rizik od dehidratacije. Osim toga, vježbanje kasno uveče može vam poremetiti unutrašnji sat, pa će vam biti teže zaspati, zbog čega ćete se probuditi umorni i žedni.

Ukoliko ste navikli vježbati uveče, pokušajte pomjeriti trening za sat ili dva ranije i vodite računa da popijete dovoljno vode.

Određene vrste lijekova, kao što su antidepresivi, povećavaju rizik od dehidratacije tokom noći. Tu su i dekongestanti i kapi za nos, koje će riješiti problem zapušenog nosa, ali pošto lijek "ne gađa" samo krvne sudove u nosu, bit će vam suha i usta.

Ako uzimate lijekove zbog nekog hroničnog stanja, provjerite nisu li oni možda uzrok dehidratacije tokom noći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.