PREPORUKE

Kompjuteraši vježbajte jogu za oči

Rad za računarom prava je muka za oči – uz pomoć joga vježbi ojačajte očne mišiće

Upražnjavajte određene vježbe za odmaranje očiju i vida. Ilustracija

Zdravlje u kući

13.1.2020

Ukoliko više sati svakodnevno provodite ispred računara, trebali biste upražnjavati određene vježbe za odmaranje očiju i vida.  

Usredsređeni pogled nekoliko minuta sa oba oka prvo na udaljene, a zatim na bliže predmete, naizmjenično gledanje i fokusiranje na jedno oko, posmatranje usamljenog predmeta kao i gledanje u daljinu prilikom boravka u prirodi, dio su uobičajenih vježbi.

Na ovaj način uklanjaju se "računarska" glavobolja, zamagljeni vid, povećana osjetljivost na jaču svjetlost, loša fokusiranost. A uz pomoć joga vježbi moguće je ojačati očne mišiće, čak i popraviti vid.

Primjenom joga poza mogu se opustiti očni mišići i umiriti glavobolja, kao i osloboditi um i uspostaviti savršena koncentracija uz pomoć vida.

Da bi se oporavile od takozvanog plešućeg svjetla koje emitira ekran računara, očima je potrebna mirna tama. Da biste u tome uspjeli primijenite vježbu za oči sa dlanovima.

1. Za ovu joga vježbu prvo zagrijte ruke trljanjem ili pod mlazom tople vode. Zažmirite, pokrijte oči dlanovima bez pritiskanja, a palčeve blago naslonite na sljepoočnice.

2. Otvorite oči pa provjerite jeste li potpuno blokirali svjetlo. Ponovo zažmirite, opustite se i dišite duboko.

3. Pokušajte zamisliti mirni, opuštajući, potpuni mrak. Ako vam to ne uspijeva, zamislite da po bijelom papiru crtate krug crnim flomasterom i ofarbajte mislima cijeli papir.

Kada radite ovu vježbu važno je sjediti na stolici ili biti u sjedećem joga položaju ravnih leđa.

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno upražnjavaju ove vježbe manje imaju problem sa vidom, a na taj način i može se ublažiti i očni pritisak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.