ISHRANA Greške koje činite u vrijeme praznika

Najgore navike kojima štetite zdravlju

Skloni ste i da popijete veliku količinu alkoholnih pića

Zdravlje u kući
13.01.2020 09:38

Najčešća greška koju činite u vrijeme praznika odnosi se na ishranu

Foto: Ilustracija

Svake godine raste broj oboljelih od inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, hipertenzije, visokog holesterola i, naravno, raka. Neka od oboljenja rezultat su stila života, a praznici su period kada vam ne pada na pamet briga o zdravlju

Iz tog razloga stručnjaci su izdvojili nekoliko prazničnih navika kojima štetite svom zdravlju.

Najčešća greška koju činite u vrijeme praznika odnosi se na ishranu. Naime, praznične tanjire čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se rijetko nalazi voće ili povrće. 

Također, kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umjesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za praznik. S druge strane, u to vrijeme skloni ste i da popijete veliku količinu alkoholnih pića.

Bilo zbog lošeg vremena, manjka volje ili viška hrane, tokom praznika ste skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno vam ne čini dobro.

Osim toga, kontrola prema hrani vam je u tim periodima nepoznata riječ jer sve što vam se ponudi, vi ne odbijate. Ali, trebali biste znati kada je dosta. Međutim, i to je teško, jer baš tada ne vodite računa o broju dnevnih obroka pa jedete i odmah nakon što ste jeli.

Veliki broj pripremljenih kolača nepresušan je izvor poslastica pa ste skloni tome da pojedete nešto nakon svakog ili između svakog obroka.

Meso je za praznike pripremljeno na brojne načine, a obroci dolaze i sa svim vrstama mesa, ali budite svjesni da piletina, ćuretina i govedina sadrže prosječno 23-41 posto masti, a na 100 grama mesa dolazi čak 80 mg holesterola.

Komentari

NA VRH