SAVJETI

Na šta ukazuju promjene na rukama

Stres može biti uzrok pretjeranog znojenja

Obratite pažnju na sve što se mijenja na rukama. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.1.2020

Promjene koje osjećate u rukama mogu biti posljedica zdravstvenih problema.

Zbog toga bi trebalo obratiti pažnju na sve što se mijenja na rukama, naročito na dlanovima i provjeriti postoji li dublji uzrok za takvu pojavu. 

1. Drhtanje - Drhtanje ruku može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema, poput, naprimjer, Parkinsonove bolesti. Još jedan razlog za ovu pojavu su tjeskoba i veliki stres. Ako vam se ovo često događa, posjetite ljekara, a u međuvremenu ograničite unos kafe i alkohola jer mogu izazvati drhtanje ruku.

2. Manjak osjećaja i trnjenje - U nekim slučajevima ovi simptomi na rukama mogu biti znak ozbiljnijeg problema poput venske tromboze, anemije ili dijabetesa. Ako često osjetite gubitak osjetljivosti na rukama bez očiglednog razloga, obratite se ljekaru.

3. Znojenje - Stres može biti uzrok pretjeranog znojenja, a posebno dlanova. Pokušajte ograničiti unos alkohola i naučite kontrolirati nivo stresa pomoću meditacije ili tehnikama disanja. Ako vam se čini da ništa ne djeluje, trebali biste se obratite ljekaru.

4. Suha koža - Najčešći razlozi za suhu kožu na rukama su dehidratacija i nedostatak estrogena. Pijte dovoljno vode, koristite hidratantne kreme i u ishranu uvrstite masnu ribu, sjemenke i orahe.

5. Tanki i slabi nokti - Tanki i slabi nokti mogu biti pokazatelj nedostatka cinka. Cink je važan za naše zdravlje, podstiče zarastanje rana i pomaže imunološkom sistemu. U ishranu dodajte hranu bogatu cinkom poput zobi, orašastih plodova i mesa.

Crveni dlanovi

Mogući razlog pojave crvenih dlanova je promjena u hormonskoj ravnoteži. Ilustracija

Mogući razlog pojave crvenih dlanova je promjena u hormonskoj ravnoteži koja uzrokuje širenje krvnih sudova i reumatoidni artritis. Ovaj simptom može ukazati na probleme s jetrom, naročito ako imate više od 50 godina. Obično se crvenilo nalazi na vanjskom rubu dlana.

Pokušajte se prebaciti na zdravu ishranu i smanjite unos alkohola.

Zadebljani prsti

Može biti simptom ozbiljnih bolesti. Ilustracija

Ako vam prsti izgledaju poput bubnjarskih palica, sa zadebljanjima na vrhu, možda vam nedostaje kisika. To može biti simptom ozbiljnih bolesti poput raka pluća ili srčanih oboljenja.

Pravilna higijena

Ruke su najizloženije mikroorganizmima. Ilustracija

Ruke su najizloženije mikroorganizmima. Zamislite samo šta sve i koliko puta ste danas dotaknuli. Svaki takav kontakt može dovesti do infekcije. Mnoga istraživanja pokazuju kako se redovnom i pravilnom higijenom ruku broj mikroorganizama može smanjiti od 100 do 1.000 puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.