VITAMINI / MINERALI Pomaže u prevenciji anemije

Folna kiselina: Kako znati da je nema dovoljno

Ako ste često loše raspoloženi, anemični, imate vrtoglavice ili nesvjesticu, bolove i probavne probleme, uzrok bi mogao biti nedostatak folne kiseline

Zdravlje u kući
04.01.2020 10:25

Folna kiselina je vitamin B9 topiv u vodi

Foto: Ilustracija

Folna kiselina je vitamin B9 topiv u vodi. U hranu prirodno bogatu folnom kiselinom spadaju zeleno lisnato povrće (špinat, brokula, zelena salata), špargle, voće (banane, limuni), mahunarke, gljive, meso (goveđa jetrica i bubrezi), sok od naranče i sok od paradajza. 

Folna kiselina pomaže u prevenciji anemije i potiče apsorpciju hranjivih tvari. Također se koristi za liječenje ulceroznog kolitisa, bolesti jetre, alkoholizma i bolesti bubrega.

Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću treba više ovog vitamina kako bi smanjile rizik od pobačaja ili oštećenja neuralne cijevi kod beba te urođenih poremećaja kao što je spina bifida.

Neke osobe uzimaju folnu kiselinu kako bi smanjile rizik od nastanka raka debelog crijeva. Također se koristi za prevenciju srčanih bolesti i srčanog udara.

Može se koristiti i za ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti, za prevenciju gubitka sluha i oštećenja vida, prevenciju prijevremenih znakova starenja, problema sa spavanjem, slabih kostiju, depresije, bolova u mišićima i brojna druga stanja.

Manjak B9 izaziva brojne tegobe, ali se one rijetko povezuju sa nedostatkom ovog vitamina. Osim više biohemijskih procesa u tijelu, ona pomaže i u "popravci" DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Ako ste često loše raspoloženi, anemični, imate vrtoglavice ili nesvjesticu, bolove i probavne probleme, razlog bi mogao biti nedostatak folne kiseline.

Manjak ove hranljive materije odgovoran je za čitav niz zadravstvenih problema, a nerijetko i liječnici smetnu sa uma da bi upravo u njenom nedostatku mogao biti uzrok brojnih simptoma.

Folna kiselina poznata je i kao vitamin B9. Osim više biohemijskih procesa u tijelu, ona pomaže i u "popravci" DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak folne kiseline, što se potvrđuje nalazom iz krvi, najbrže se nadoknadi suplementima.

Ovo je spisak najčešćih simptoma koji pokazuju da je tijelu potrebno više folne kiseline.

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, odgovoran je za transport kisika iz pluća u sva tkiva tijela. Kada tijelo nema vitamina B9, nema ni dovoljno crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. To može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i stopalima i blijede kože.

U teškim slučajevima anemije uzrokovane nedostatkom folne kiseline mozak dobija manje kisika nego što bi trebalo. Kao odgovor, arterije mozga počinju "bubriti" i uzrokuju glavobolju.  

Međutim, mozak nije jedini organ koji ne može bez kisika, tako da se bol javlja i u drugim dijelovima tijela, posebno u grudima i nogama.

Folna kiselina je izuzetno važna za centralni nervni sistem. Kada je tijelo nema dovoljno, može se javiti depresivno raspoloženje, problem sa koncentracijom, zaboravnost i razdražljivost.

Ukoliko je nedostatak folne kiseline hroničan i ne liječi se, smatra se da povećava rizik obolijevanja od demencije ili Alzheimerove bolesti.

Nesvjestica i vrtoglavice su također česta posljedica manjka folne kiseline. Uz ove simptome može se također osjetiti i povećana brzina otkucaja srca i čest osjećaj nedostatka daha.

Prema nekim studijama, osim poremećaja usne šupljine, nedostatak folne kiseline može dovesti do poremećaja čula okusa. 

Ovi simptomi obično se pojavljuju kada je nedostatak folne kiseline zaista veliki. Jezik izgleda natečeno, crveno ili sjajno obično oko vrha i rubova na početku. Zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca također se može osjetiti i bol pri gutanju ili bolan jezik. 

Mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i dijareja poslije jela mogu biti prvi znak da je tijelu potrebna folna kiseline.

Komentari

NA VRH