KORISNO Pijte jogurt, jedite bijeli luk

Namirnice za jačanje imuniteta

Piše: Zdravlje u kući

Ove žitarice sadrže beta glukan

Foto: Ilustracija


Kako biste izbjegli sezonske bolesti potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i uzimati dodatke prehrani koji će pružiti podršku imunološkom sistemu.

Jogurt - Probiotici koji se nalaze u jogurtu su zdrave bakterije koje drže crijeva i intestinalni trakt bez bolesti koje uzrokuju bakterije.

Zob i ječam - Ove žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim sposobnostima. Redovna prehrana ovim namirnicama sprečava gripu, herpes, pojačava imunitet, ubrzava zacjeljivanje rana, a može pomoći i da antibiotici djeluju bolje.

Bijeli luk - Ovaj moćan začin sadrži aktivni sastojak alicin, koji se bori protiv infekcija i bakterija. Zaljubljenici u bijeli luk imaju 30 posto manju stopu raka debelog crijeva i 50 posto manju stopu raka želuca.

Pileća supa – Ona blokira migraciju upalnih bijelih stanica, što je važno jer su simptomi prehlade odgovor na stanice koje se akumuliraju u bronhijalnoj cijevi.

Više o temi

NA VRH

Komentari