NAŠA TEMA

Prepoznajte simptome gripe na vrijeme

Povišena temperatura do 39 stepeni ili čak i viša, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima

Prate je simptomi infekcije disajnih puteva. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

3.1.2020

Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja se pojavljuje naglo i jakog je intenziteta. To je akutna infektivna bolest, izazvana virusima influence, kazao je dr. Džemal Garagić, specijalizant medicine rada. Karakteriziraju je simptomi i znaci oboljenja gornjih ili donjih disajnih puteva, a praćena je sistemskim simptomima, kao što su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima.

- Najčešće se prenosi kapljičnim putem pri kašlju, kihanju ili govoru. Obično se javlja u hladnijim mjesecima, što se nastoji objasniti time što ljudi više borave u zatvorenom prostoru pa je veća mogućnost prenošenja virusa s osobe na osobu. Osnovni faktor koji određuje rasprostranjenost i težinu bolesti je nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Epidemije se javljaju pri pojavi novih sojeva virusa, na koje je imunitet u populaciji mali ili ga uopće nema – rekao je dr. Garagić.

Pojava epidemije

Gripa, dodaje, nastupa naglo sistemskim simptomima kao što su povišena temperatura, koja se obično kreće od 38 do 39 stepeni ili je čak i viša, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Prate je simptomi infekcije disajnih puteva, kao što su suhi kašalj i grlobolja. 


- Ponekad je, pogotovo kod blažih oblika gripe, teško razlučiti da li se radi o običnoj prehladi ili o gripi. Prehlada je virusna infekcija gornjih respiratornih puteva, koja se manifestira blažim simptomima i karakteriziraju je postepeni početak, vodeni iscjedak iz nosa, začepljenost nosa, kihanje, kašalj, grlobolja, može biti praćena povišenom temperaturom, ali obično ne višom od 38 Celzijevih stepeni – ističe dr. Garagić.

Kod najvećeg broja osoba oporavak od gripe nastupa za sedam do 10 dana.

Trajanje oporavka

No, kod nekih, naročito starijih pacijenata, nastupaju određene komplikacije, a najčešća je pneumonija (upala pluća).  

Kod starijih pacijenata je, također, moguće i pogoršanje već postojećih hroničnih bolesti, kao što su hronična obstruktivna plućna bolest i astma.

- Liječenje gripe je simptomatsko. Znači, bitno je mirovanje, što više piti tekućine (topli napici), vitamini (vitamin C) da se ojača imunitet, za skidanje povišene temperature se koriste lijekovi kao što su “paracetamol” ili nesteroidni antireumatici – naveo je dr. Garagić.


Kada se javiti doktoru

U većini slučajeva poboljšanje simptoma nastupa za tri do četiri dana.  

No, u slučaju prolongiranja povišene temperature, lošeg općeg stanja, pojavljivanja izraženog kašlja s gnojnim ispljuvkom, potrebno je javiti se ljekaru, koji će razlučiti jesu li nastupile eventualne komplikacije koje bi zahtijevale dodatno liječenje.

Obično prolazi bez komplikacija

Bez većeg opterećenja. Ilustracija

Ako istodobno nemate druge bolesti, kažu stručnjaci, gripa obično prolazi bez komplikacija i nije opasna. Kod odležavanja gripe, ne treba sve vrijeme biti u krevetu, ali se bar u vrijeme temperature i lošeg općeg stanja tijela ne preporučuju veća fizička i psihička opterećenja.

Nakon što se gripa preboluje, preporučuje se, također, da se uobičajene dnevne aktivnosti započinju postepeno. Posebno treba paziti zimi, jer hladan zrak može izazvati napade kašlja i teškog disanja, jer virusi oštećuju sluznicu dišnog sistema, koja, služi kao zaštia od čestica prašine i od virusa.


Vakcinacijom se štiti od obolijevanja

Vakcinisati se prije sezone gripe. Ilustracija

Najvažnija preventivna mjera je vakcinacija, kaže dr. Džemal Garagić, specijalizant medicine rada. Vakcinaciju treba provesti prije početka sezone gripe kako bi se imalo vremena da se stvori potrebni imunitet.

- Vakcinacijom je osoba zaštićena od obolijevanja od gripa te tako sprečava da drugoj osobi prenese gripu.

Naravno da vakcinacija ne pruža stopostotnu zaštitu, ali se kod osoba koje, uprkos vakcinaciji, obole, smanjuje težina i trajanje bolesti, kao i mogućnost komplikacija – kazao je dr. Garagić.

Vakcinacija se naročito preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama starijima od 65 godina, kao i onima koje profesionalno dolaze u kontakt s rizičnim grupama, kao što su zdravstveni radnici.

Perite ruke, kašljite u maramicu

Redovno perite ruke sapunom. Ilustracija

Nemojte zaboraviti ni druge mjere koje možete poduzeti radi sprečavanja širenja virusa. Redovno perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi. Prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (ne dlanom) dok kišete ili kašljete.

Izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe. Iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni. Ne izlažite druge virusu. 

Preležite gripu i oporavite se. Kod bilo kakve hronične bolesti starijih osoba ili dojenčadi, veća je vjerovatnoća komplikacija pa je potrebno pratiti opće stanje i pravovremeno posjetiti ljekara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.