SAVJETI

Kako se oporaviti od prazničnih gozbi

Pripravite i poneki zdrav obrok koji će vas, nakon što ste si dopustili čašicu i kolačić više, vratiti u normalu

Relaksirajte se koliko možete i napunite baterije. Ilustracija

Zdravlje u kući

31.12.2019

Praznična sezona definitivno je omiljeno doba godine svih.

Ono donosi brojne radosti, uključujući sve te poklone, ali i preukusne slane i slatke đakonije kojima rijetko ko odolijeva. 

I dok tako prvi dani u godini protječu u znaku uživanja u svim blagodatima praznične trpeze, u isto vrijeme pali se i alarm u našem organizmu koji kaže da je vrijeme i za jedan detoks, kako bi lakše preživio svu tu gozbu. Zato, odmaknite nakratko prste od kutije s kolačima i napravite lagani praznični detoks tijela i uma.

Ako ste sretnici koji imaju nekoliko slobodnih dana, relaksirajte se koliko možete i napunite baterije, tako da veseli uđete u novu godinu. Šetajte, planinarite, družite se s djecom, spavajte koliko to od vas organizam traži, a u međuvremenu pripravite i poneki zdrav obrok koji će vas, nakon što ste si dopustili čašicu i kolačić više, vratiti u normalu.

Možete izgubiti i nekoliko kilograma. Jedite kada ste gladni, a tijelo pročistite biljnim čajevima koji ubrzavaju metabolizam, poput matičnjaka i zelenog čaja, ili smoothiejem od svježeg voća i povrća uz dodatak meda.

Pročistit će vas i supa, koja može biti cjelovit obrok zbog vlakana iz povrća. Čak i mala porcija bistre supe prije ručka pomaže vam da se prije zasitite, pa ćete za ručak pojesti manje i kvalitetnije.

Bomba. Pomiješajte limun, šaku peršuna, kašiku đumbira, kašiku jabučnog octa i kašiku cimeta u prahu te pola litre vode. Pijte prije spavanja.

Obavezna pravila 

Ograničite se na tri obroka u danu. Ilustracija

Najveća pogreška koju radite između praznika je da stalno nešto jedete. Ograničite se na tri obroka u danu, a za međuobrok uzmite voćku ili smoothie. Prestanite jesti poslije 18 sati da vam se organizam odmori.

Igrajte se

Igrajte društvene igre, slažite puzzle.... Ilustracija

Posvetite se djeci. Zajedničko provođenje vremena s djecom značit će više od svih darova koje su dobila za praznike. Igrajte društvene igre, slažite puzzle, izađite vani na snijeg...

Vrijeme za sebe

Ugasite mobitel i utonite u san. Ilustracija

Iscrpljeni ste? Ne zamarajte se brojem sati koje morate odspavati. Ugasite mobitel i utonite u san. Također, ako planirate uskočiti u staru trenirku, u naprtnjaču stavite sendvič sa salatom i vodu i krenite u planinsku avanturu. Nećete požaliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.