SAVJETI

Ove namirnice ne zamrzavajte

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija

Prilikom odmrzavanja tjestenina se raspada. Ilustracija

Zdravlje u kući

30.12.2019

Nakon obilnog ručka ostatke hrane niko ne voli bacati, a najjednostavniji način da ih očuvate je stavljanje u frižider. Uz već poznate namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda i namirnica koje imaju visok postotak vode, stručnjaci upozoravaju da ni ove namirnice nije dobro zamrzavati.

1. Već odmrznuta hrana - Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija.

2. Skuhana tjestenina - Ako je odlučite smrznuti, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promijeniti okus i teksturu te postati poput kaše.

3. Umaci - Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka pa ih je najbolje pojesti isti dan.

4. Kečap - Ako vam boca kečapa već dugo stoji otvorena, radije je bacite jer će pri odmrzavanju postati vodenasta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.