KORISNO

Smatra se čarobnom namirnicom

Svi sastojci i vitamini u ovoj namirnici doprinose smanjenju nivoa holesterola

Svi sastojci i vitamini u medu doprinose smanjenju nivoa holesterola. Ilustracija

Zdravlje u kući

31.12.2019

Svaki dan trebali biste pojesti kašiku meda, kažu stručnjaci. Naime, osim što je ukusan, s pravom se smatra čarobnom namirnicom. Stručnjaci su naveli zdrava svojstva meda, kao i kakav je njegov utjecaj na tijelo.

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje vaše kože.

Ako pratite tjelesnu težinu, ljekar preporučuju odricanje od svih slatkiša na bazi šećera, ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onoga koji se nalazi u ostalim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je bitno za gubitak kilograma.

Svi sastojci i vitamini u medu doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utječe na nivo antioksidansa u tijelu, što olakšava borbu protiv viška holesterola.

Istraživanja, također, pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o mjestu pojave, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Ispijanje čaše vode s nekoliko kašika meda bit će dovoljno da se to spriječi.

Stručnjaci ističu da šećer sadržan u medu povećava nivo inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Med je jak antiseptik i preporučuje se jesti kašiku meda na prazan želudac. Ovaj jednostavni ritual pomaže u sprečavanju raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i liječi rane na sluznici.


Bolje pamćenje

Kalcij iz meda lagano se apsorbira u mozak. Ilustracija

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda da se bori protiv stresa, obnavlja ćelijski odbrambeni sistem antioksidanasa i, posljedično, poboljšava pamćenje.

Osim toga, kalcij iz meda lagano se apsorbira u mozak, što ima blagotvoran učinak na njegovo funkcioniranje.

Smanjuje napetost

Med pomaže smiriti živce i ublažiti umor. Ilustracija

Ovo možda zvuči čudno, ali med pomaže smiriti živce i ublažiti umor. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što pospješuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Suzbija kašalj

Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja. Ilustracija

Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upaljenog grla. Gusta tekućina lijepi se za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi. Također, pomaže i kod onih dosadnih zimskih prehlada kojih se teško riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.