SAVJETI

Šta jesti tokom zime

Jogurt, kiseli kupus... sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici

Zimska hrana može vas održati zdravima. Ilustracija

Zdravlje u kući

30.12.2019

Svake godine kada je pojačana sezona viroza i kada se pojavi gripa, ljekari i nutricionisti napominju da se od virusa možete odbraniti i pojedinim namirnicama.

Također, stručnjaci su podsjetili da vas zimska hrana može održati zdravima i u najgoroj sezoni gripe, jer je udio tjelesnog imuniteta smješten baš u crijevima, pa su hrana i imunološki sistem uže povezani nego što to mnogi misle. Oni preporučuju nekoliko namirnica za održavanje imunološkog sistema u top-formi tokom cijele zime. 

1. Probiotici - Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa... sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu prehranu kojom se može crijevna mikroflora dovesti u ravnotežu, jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata.

Osim toga, miso je i dobar izvor kalcija, mangana, željeza, magnezija, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin te vitamine A, B6, B12 i K.

2. Kurkuma – To je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korijena dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto žarećeg, blago gorkog i smolastog okusa. Miješanjem kurkume s crnim biberom dobijete začin koji se lakše apsorbira u tijelu. Takav začin možete stavljati skoro na sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mlijeka s usitnjenim bademima ili sa zobi.

4. Voda i čaj - Izuzetno je važno ostati hidriran tokom zimskih mjeseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osjećate žeđ, tekućina je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kada tijelo nema dovoljno vode, ćelije se umaraju, zbog čega ćete biti podložniji virusima. 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi trebali bi biti nezaobilazan dio prehrane. Ilustracija

Dodajte orašaste plodove svojoj prehrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba. Antioksidansi tijelo štite od upale pa bi orašasti plodovi trebali biti nezaobilazan dio prehrane, pogotovo zimi, bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kafa i tamna čokolada također su bogate antioksidansima.

Crvena paprika

One imaju za skoro 50 posto više vitamina od narandže. Ilustracija

Iako su narandže i drugi citrusi hrana koju ćete odmah povezati s vitaminom C i imunitetom, u istom bi kontekstu trebalo spomenuti i crvene paprike. One, naime, imaju za skoro 50 posto više vitamina od narandže, zbog čega se smatraju veoma dobrom zimskom hranom.

Zeleno povrće

Pomažu ojačati organizam. Ilustracija

Mahunarke i zeleno povrće prava su zimska hrana, jer obiljem vitamina i minerala pomažu ojačati organizam. Također, ne zaboravite ni heljdu, koja veoma dobro grije organizam i daje nam mnogo energije potrebne organizmu da se odupre brojnim faktorima koji utječu na zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.