ISTRAŽIVANJA

Greške koje pravite tokom doručka

Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jajeta i jabukom ili jogurtom

Problem nastaje kada birate namirnice pune šećera i masti. Ilustracija

Zdravlje u kući

1.1.2020

Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje u svakom smislu. Problem nastaje kada birate kalorijske bombe, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan efekt od željenog.

Najčešće greške koje pravite, kažu stručnjaci, odnose se na vrste namirnica kojima započinjete dan. Kremasta kafa i kolač poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedete s nogu, van kuće. Riječ je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj, nažalost, nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jajeta i jabukom ili jogurtom.

Također, voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Primjerice, jedna prosječna narandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima dvostruko više kalorija. Soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u cijelom voću.

Nova studija objavljena u časopisu “Appetite” pokazala je da osobe koje piju mnogo soka imaju viši krvni pritisak od onih koje sok piju povremeno.

Poznato je da su tijelu potrebne masti da bi moglo normalno funkcionirati. To ne znači da treba s njima pretjerivati, posebno kada je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca.

Ako prvi obrok u danu jedete tek nakon nekoliko sati od buđenja, veće su šanse da ćete pretjerati s konzumacijom hrane. Treba paziti da ne dođe do izgladnjivanja.


Vještački zaslađivači

U kafu, umjesto zaslađivača, možete dodati cimet.. Ilustracija

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na vaš organizam.

Studija iz časopisa “Nature” pokazala je da vještački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu, što rezultira pojačanom potrebnom za fruktozom kako biste se osjećali bolje.

Nutricionisti ukazuju na druge prirodne dodatke koju mogu biti korisni za organizam. Pa tako u kafu, umjesto zaslađivača, možete dodati cimet.

Preskakanje obroka

Preskakanje doručka nepovoljno utječe na organizam. Ilustracija

Preskakanje doručka nepovoljno utječe na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opterećuju organizam, usporavaju metabolizam i na kraju se osjećate pospano. Umjesto toga treba birati uravnotežene obroke koji sadrže proteine i ugljikohidrate.


Umjerenost

Zdrave masti trebaju biti dio vaše prehrane. Ilustracija

Zdrave masti trebaju biti dio vaše prehrane, baš kao i proteini i ugljikohidrati. U doručak uvrstite maslac od orašastih plodova, sjemenke, orahe i maslinovo ulje. Imajte na umu da je najbolji recept za zdravlje – umjerenost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.