SAVJETI

Domu pružite novi izgled

Dovoljno je da obojite jedan zid u dnevnom boravku

Vrijeme je da napravite promjene. Ilustracija

Zdravlje u kući

27.12.2019

Svakodnevno gledanje istog kauča iznova, iste boje zidova, dekoracije, pa čak i mjesta na kojima držite predmete, može učiniti da se osjećate kao lik u filmu. Zato vas stručnjaci pozivaju da napravite male, ali djelotvorne izmjene, kako biste svom domu pružili nov izgled, bez potrebe za velikim ulaganjima.

Ako se osjećate zaglavljenim u vremenu između zidova doma, vrijeme je da se izvučete i napravite promjene koje će vaš dom transformirati u tren oka.

1. Promijenite raspored namještaja - Osjećate da vam dom izgleda kao muzej u kojem je vrijeme stalo? Za to ne postoji ništa učinkovitije od pomicanja namještaja. Pomaknite kauč, stavite stolac na suprotnu stranu, ili ako distribucija to dopušta, promijenite dnevni boravak u blagovaonicu i čarolija će biti slomljena. 

2. Unesite sobne biljke - Već znate da biljke imaju mnoge prednosti. Feng shui preporučuje da njima ispunite interijer. Biljke unose pozitivnu energiju, brinu se o vašem zdravlju i podižu raspoloženje. Osim toga, one su vrlo povoljne i u tren oka mogu podići izgled svakog prostora.

3. Dodajte malo boje - Ne morate previše komplicirati ako ne želite. Dovoljno je da obojite jedan zid u dnevnom boravku. Ili, jeste li razmišljali o bojenju pločica u kuhinji ili o novoj boji za vaše radijatore? Ako govorite o promjenama, ništa nije djelotvornije od novog seta boja.

4. Bacite suvišne stvari - Uzmite kutije i oprostite se s onim ukrasima koji vam više ništa ne govore. Ako shvatite poentu, slijedit će ormari, kuhinja, dječija soba...

5. Novi tepih - Još jedan od dekorativnih elemenata koji se izdvajaju jesu tepisi. Možete ih pronaći u svim stilovima i cijenama. Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i osobnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih.

Ukrasite jastucima

Oni mogu učiniti prostor toplim i udobnim. Ilustracija

Zašto sofu ne biste osvježili novim jastucima? Radikalno promiješajte uzorke i boje, primijetit će se da su novi, vidjet ćete da neće proći nezapaženo. Oni mogu učiniti prostor toplim i udobnim, a boje i uzorci mogu mu dodati mrvicu tvoje osobnosti i začiniti atmosferu.

Promijenite posteljinu

Poigrajte se različitim tkaninama. Ilustracija

Brzu promjenu s malo budžeta možete postići i novom posteljinom. Poigrajte se različitim tkaninama i teksturama i uspjeh je osiguran. Također, možete ukrasiti i zid. Možete ga obložiti ili napuniti slikama, ili objesiti prazne drvene okvire, fotografije...

Blistavi sto

Novi set posuđa. Ilustracija

Neka vaš trpezarijski sto zablista novim setom posuđa. A, osim novog posuđa, možete urediti i kauč. Ne morate nužno kupovati novi, danas postoje navlake koje u tren oka mogu u potpunosti promijeniti izgled vaše sofe, ali i dnevnog boravka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.