NAŠA TEMA

Neprijatno oboljenje koje pogađa društvo u cjelini

Ovome su posebno podložne žene, jer je kod njih mokraćni kanal kraći, a samim tim bešika kao rezervoar infekcije mnogo bliža

Može dovesti do komplikacija. Ilustracija

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

30.12.2019

Infekcije urogenitalnog sistema su među najčešćim upalnim bolestima koje u mnogo čemu pogađaju društvo u cjelini, onesposobljavajući i ugrožavajući bolesnika u njegovom životu i radu. Prema riječima specijaliste ginekologije i akušerstva, onkologa dr. Željka Pavlovića iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu, radi se o vrlo neprijatnom oboljenju koje zahtijeva dugotrajno i pažljivo liječenje.

Bez simptoma

- Infekcije urogenitalnog sistema mogu biti prisutne veoma dugo, ali bez prepoznatljivih simptoma, što otežava njihovo liječenje i može dovesti do komplikacija. Radi se o infekcijama koje prvenstveno zahvataju urinarni trakt, odnosno mokraćne puteve, i vrlo često su udružene s genitalnim infekcijama. Ovome su posebno podložne žene, jer je kod njih mokraćni kanal kraći, a samim tim bešika kao rezervoar infekcije mnogo bliža – kazao je dr. Pavlović. 


Dr. Pavlović: Mogu biti prisutne veoma dugo. Avaz

Zapravo, dodaje, specifična anatomska građa žene čini da se kod nje u neposrednoj blizini nalaze mokraćni putevi, anus i vagina, zbog čega se istovremeno infekcija može proširiti ne samo na urološku već i genitalnu regiju. Kod muškaraca je to malo drugačije, ali i oni mogu imati problema s raznim oblicima urinarne infekcije.

Pravilna higijena

- Do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija dospije kroz mokraćovod u bešiku, gdje se razmnožava istovremeno inficirajući urin. Ove infekcije često se prenose spolnim kontaktom, pri čemu se određena bakterija može prenijeti iz analno-vaginalnog dijela do mokraćovoda i bešike. Nekada može doći i do nadražaja tkiva, koje kao takvo predstavlja savršenu podlogu za stvaranje infekcije – rekao je dr. Pavlović. 

Pravilna higijena je imperativ odbrane od urogenitalnih infekcija. Da bi se izbjegao razvoj bakterija u menstrualnoj krvi, redovno treba mijenjati uloške i tampone. Kada se radi o kupanju, poželjno je tuširanje, a ne ležanje u kadi, jer bakterije se mogu širiti i u vodi. Ako je osoba podložna infekcijama, treba piti dosta tečnosti.

- Često pražnjenje bešike, po mogućnosti u intervalima od tri sata, veoma je poželjno. Treba voditi računa i o vešu, odnosno nikako ne nositi sintetički. Sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što pogoduje razvoju bakterija. Da se to ne bi dogodilo, treba odabrati pamučni donji veš i komotniju odjeću – istakao je dr. Pavlović.


Češća kod trudnica

Podaci pokazuju da dvije trećine žena bar jednom u životu obole od urinarne infekcije, koja se u velikom broju slučajeva ponavlja u narednoj godini. Ova vrsta infekcija češća je kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, starijih osoba i dijabetičara. Infekcije se mogu javiti i u slučaju oslabljenog imuniteta, stresa, napora ili neke druge infekcije, što sve skupa dovodi do smanjenja otpornosti sluzokože urinarnog trakta.

Unositi vitamina C

Piti čaj od breze, uve.... Ilustracija

U slučaju urinarne infekcije, treba povećati unos vitamina C, koji usporava rast bakterija u bešici, a izbjegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mliječni proizvodi, također, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija, a posebno za ešerihiju. Zato treba piti čajeve od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna i drugih biljaka, i to najmanje dva litra u toku dana. Ovi čajevi podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma.

Brusnica je vrlo efikasna u liječenju različitih upala i urinarnih infekcija. Uva sprečava širenje bakterija i nastanak upale.

Koji su uzročnici

Važan je pregled. Ilustracija

Uzročnici infekcije su brojni, a među njima prednjači enterobakter, ešerihija koli, klebsijela, proteus, pseudomonas, seratia, kao i stafilokok aureus. Lepeza ovih uzročnika vrlo je važna radi pravilnog dijagnosticiranja i liječenja zato što u primjeni ne postoji univerzalna terapija predviđena za sve oboljele.

- Da bi se postavila dijagnoza i provelo pravilno liječenje neophodan je detaljan pregled urina i urinokulture, kao i klinički pregled urologa i ginekologa. S obzirom na to da je kod žena vrlo često urinarna infekcija udružena s genitalnom, obavezno je istovremeno liječenje. Također, potrebno je uraditi i uretralni (mokraćovod) i cervikalni bris, odnosno bris iz grlića materice – rekao je dr. Pavlović.

Adekvatna terapija

Ne liječiti se na svoju ruku. Ilustracija

Pravovremeni početak adekvatne terapije i dovoljno dugo liječenje u dogovoru s ljekarom osiguravaju brz oporavak i smanjenje recidiva bolesti. Jedino se ne preporučuje liječenje na vlastitu ruku bez konsultacija s ljekarom.

- Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi, a može se dogoditi i da potpuno izostanu. Uglavnom se osjeća jak nagon za mokrenjem kao i češćim mokrenjem, pri čemu se osjeća peckanje. Urin je specifičnog, neprijatnog mirisa, bjeličast, mutan, pa čak i sa crvenkastim primjesama ukoliko ima krvi. Uz to, prisutna je bol u bešici, kao i blago povišena temperatura, a nije neuobičajena ni pojava drhtavice, iscrpljenosti, pa i prisustva bola prilikom mokrenja – kazao je dr. Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.