SAVJETI

Kad ste posljednji put oprali rukavice

Na pojedinim uzorcima su pronašli korona virus kao i opasne bakterije, uključujući i stafilokok MRSA

Zimi rukavice nosite svakodnevno i njima dodirujete površine na kojima su bakterije i virusi. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.12.2019

Toplina i vlaga idealan su rasadnik bakterija, ističu stručnjaci te dodaju da je veoma važno zimi prati rukavice jer upravo one mogu biti glavni rasadnik bakterija.

Naime, zimi rukavice nosite svakodnevno i njima dodirujete površine na kojima su bakterije i virusi. 

Rukavicama dodirujete kvake, drške ili ih nosite u javnom prijevozu, a pojedinci njima čak i obrišu nos. Zbog svega toga stručnjaci preporučuju redovno pranje rukavica.

Istraživanje koje je provedeno 2015. godine na rukavicama različitih materijala, gdje su istraživači testirali uzorke na bakterije i viruse, na pojedinim uzorcima su pronašli korona virus, koji je obično u pozadini zimskih infekcija i upala, no njih čak devet bilo je pozitivno na iznimno opasne bakterije, uključujući i stafilokok MRSA.

Pri tome treba imati na umu da je riječ o malom broju uzoraka. Uz to što mogu biti izvor zaraze, zbog nehigijene mogu i zaudarati pa je ipak dobra ideja oprati ih. Dobra vijest je da ih je jednostavno očistiti pa evo kratko vodiča ovisno o vrsti materijala.

Pamuk - Iako nije riječ o najtoplijim rukavicama, pamučne odjevne predmete je najlakše očistiti. Stavite ih u veš-mašinu kao što biste učinili i s ostalom odjećom. Ovisno o boji, možete ih prati odvojeno, sa šarenim ili bijelim rubljem. Zatim ih stavite na ravnu površinu kako bi se osušile, no imajte na umu da se u sušilici mogu stisnuti.

Uzmite krpicu ili papirnati peškir te ih lagano umočite u blagi sapun, a zatim nježno istrljajte površinu rukavica. Isperite ih u mlakoj vodi. Kad se osuše, izvratite ih i dezinficirajte. Ostavite ih da se osuše na zraku na ravnoj površini.

Vuna

Budite oprezni kod čišćenja vunenih predmeta. Ilustracija

Vuna je delikatan materijal i budite oprezni kod čišćenja vunenih predmeta. Umjesto u veš-mašinu, umočite ih u toplu vodu te dodajte deterdžent za rublje. Nakon pet minuta isperite ih pod hladnom vodom. Nemojte ih savijati da iscijedite vodu, nego budite nježni kako se ne bi gužvale, a zatim ih sušite na ravnoj površini na zraku.

Najlon

Ostavite da se suše na zraku na ravnoj površini. Ilustracija

Kao i s vunenim rukavicama, namočite ih u toploj vodi uz dodatak nježnog deterdženta za rublje i ostavite tako pet minuta. Zatim isperite toplom vodom i ostavite da se suše na zraku na ravnoj površini.

Poliester

Takve rukavice možete prati u veš-mašini. Ilustracija

Takve rukavice možete prati u veš-mašini uz dodatak blagog deterdženta i na niskim temperaturama. Pri tome provjerite na etiketi upute za pranje. Ukoliko niste sigurni kako će reagirati, radije ih umočite u toplu vodu s deterdžentom. Izbjegavajte sušilicu i ostavite ih na ravnom da se osuše na zraku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.