SAVJETI Toplina i vlaga idealan su rasadnik bakterija

Kad ste posljednji put oprali rukavice

Na pojedinim uzorcima su pronašli korona virus kao i opasne bakterije, uključujući i stafilokok MRSA

Zdravlje u kući

Zimi rukavice nosite svakodnevno i njima dodirujete površine na kojima su bakterije i virusi

Foto: Ilustracija


Toplina i vlaga idealan su rasadnik bakterija, ističu stručnjaci te dodaju da je veoma važno zimi prati rukavice jer upravo one mogu biti glavni rasadnik bakterija.

Naime, zimi rukavice nosite svakodnevno i njima dodirujete površine na kojima su bakterije i virusi. 

Rukavicama dodirujete kvake, drške ili ih nosite u javnom prijevozu, a pojedinci njima čak i obrišu nos. Zbog svega toga stručnjaci preporučuju redovno pranje rukavica.

Istraživanje koje je provedeno 2015. godine na rukavicama različitih materijala, gdje su istraživači testirali uzorke na bakterije i viruse, na pojedinim uzorcima su pronašli korona virus, koji je obično u pozadini zimskih infekcija i upala, no njih čak devet bilo je pozitivno na iznimno opasne bakterije, uključujući i stafilokok MRSA.

Pri tome treba imati na umu da je riječ o malom broju uzoraka. Uz to što mogu biti izvor zaraze, zbog nehigijene mogu i zaudarati pa je ipak dobra ideja oprati ih. Dobra vijest je da ih je jednostavno očistiti pa evo kratko vodiča ovisno o vrsti materijala.

Pamuk - Iako nije riječ o najtoplijim rukavicama, pamučne odjevne predmete je najlakše očistiti. Stavite ih u veš-mašinu kao što biste učinili i s ostalom odjećom. Ovisno o boji, možete ih prati odvojeno, sa šarenim ili bijelim rubljem. Zatim ih stavite na ravnu površinu kako bi se osušile, no imajte na umu da se u sušilici mogu stisnuti.

Uzmite krpicu ili papirnati peškir te ih lagano umočite u blagi sapun, a zatim nježno istrljajte površinu rukavica. Isperite ih u mlakoj vodi. Kad se osuše, izvratite ih i dezinficirajte. Ostavite ih da se osuše na zraku na ravnoj površini.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na