DAROVI PRIRODE

Ehinaceja protiv prehlade i gripe

Ehinaceja smanjuje hronične bolove i upale, a ima dokaza da ubija ćelije raka gušterače i crijeva

Djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično. Ilustracija

Zdravlje u kući

19.12.2019

Ljekovita biljka ehinaceja ili rudbekija vjerovatno je najpoznatija kao sredstvo protiv prehlade i gripe, no upotrebljava se i protiv migrene i drugih bolnih stanja, kod upala itd.  

Djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično. I gornji dijelovi biljke i korijen koriste se za pripremu tableta, tinktura, ekstrakata i čajeva.

Impresivno je bogatstvo ehinaceje različitim aktivnim sastojcima kao što su kafena kiselina, fenolna i ružmarinska kiselina, flavonoidi i mnogi drugi koje studije povezuju s dobrobitima za zdravlje - sa smanjenjem upale, poboljšanjem imuniteta itd.

I tu nije kraj - ehinaceja sadrži i alkilamide, spojeve koji dodatno pojačavaju antioksidativnu aktivnost. Više je studija pokazalo da ova biljka može pomoći imunosnom sistemu u borbi protiv infekcija i virusa te tako ubrzati oporavak.

Uzimanje ehinaceje može sniziti rizik za razvoj prehlade više od 50 posto te skratiti trajanje bolesti za dan i po. Općenito se smatra da ehinaceja stimulira imunosni sistem zato što povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica te može biti korisna kod infekcija, osobito dišnih i urinarnih. Nekoliko je studija pokazalo i da ehinaceja može ublažiti pretjeranu upalu.

Tridesetodnevna studija na ljudima oboljelim od osteoartritisa, kojima NSAID lijekovi nisu pomagali, pokazala je da svakodnevno uzimanje ekstrakta ehinaceje znatno smanjuje upalu, hronične bolove i oticanje. Ehinaceja potiče brže zacjeljivanje rana, a pomaže i kod čestih kožnih problema.

Jedna je studija pokazala da njene protuupalne i antibakterijske odlike zaustavljaju rast propionibakterija, uzročnika akni. Više studija in vitro pokazalo je da bi ehinaceja mogla pomagati protiv raka.

Ima dokaza da ekstrakti ehinaceje mogu sprečavati rast kanceroznih stanica, a pokazalo se i da ekstrakti triju spomenutih vrsta ehinaceje ubijaju stanice ljudskog raka gušterače i crijeva potičući proces apoptoze, odnosno programirane stanične smrti. Znanstvenici vjeruju da su takvi učinci rezultat sposobnosti ehinaceje da jača imunosni sustav domaćina.

Smatra se da su proizvodi s ehinacejom sigurni i da se kratkoročno dobro podnose. Dugoročni učinci nisu dobro istraženi. Moguće su nuspojave, poput osipa i svrbeža, oticanja, probavnih teškoća, kratkog daha, a zabilježene su uglavnom među osobama koje su alergične na biljke kao što su krizanteme (čija je ehinaceja rođakinja), neven, ambrozija itd.

Buduću da ehinaceja potiče imunosni sistem na rad, oboljeli od autoimunih bolesti i oni koji uzimaju imunosupresive ne bi je trebali uzimati bez konzultacije s liječnikom.

Preporučene doze nisu ujednačene, jer variraju i rezultati istraživanja i sastavi proizvoda. Kod kupnje je potreban oprez - jedna je studija pokazala da deset posto uzoraka proizvoda s ehinacejom uopće ne sadrži ehinaceju pa je mudro okrenuti se provjerenim brendovima.

Istraživanja su pokazala da za pomoć imunitetu mogu biti učinkovite doze od 300 do 500 mg suhog ekstrakta tri puta na dan, kao i 2,5 ml tekućeg ekstrakta tri puta na dan.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.