KORISNO

Emocionalno prejedanje može biti opasno

Ako vam se to prečesto događa, moguće je da imate psihološki problem

Moguće je da imate psihološki problem. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.12.2019

Svima se dogodilo da, kad čuju neke loše vijesti, pođu do frižidera ili uzmu malo čokolade za utjehu.

No, ako vam se to prečesto događa, moguće je da imate psihološki problem. 

Emocionalno prejedanje znači da, iako niste gladni, ipak jedete kao odgovor na razna emocionalna stanja. Kad ste gladni, tada vam je hrana potrebna da biste se osjećali sito, ali kad jedete zato što ste tužni, ljuti ili tjeskobni, hrana vas nikad ne može u potpunosti zadovoljiti.

Ovo su najčešći razlozi emocionalnog prejedanja, tvrde stručnjaci.

Tuga i bijes su neugodna emocionalna stanja pa je jedino prirodno rješenje to da tražimo nešto što bi nam od tih osjećaja odvratilo pažnju. Ako ste neko ko može tolerirati te osjećaje tako što će ih primijetiti i pokušati ih isprazniti plakanjem ili izražavanjem bijesa, možda vam, u tom slučaju, neće trebati hrana.

Naučnici su otkrili da su hormoni jajnika povezani s emocionalnim prejedanjem. Kad su progesteron i estradiol na vrhuncu u fazi lutealnog ciklusa, vjerovatno će se dogoditi emocionalno prejedanje. Osim toga, suzdržavanje od hrane u ovom razdoblju može pojačati hormonske učinke, što znači da restriktivna dijeta može imati utjecaja na hormone, što opet samo dovodi do prejedanja.

Prvi korak je prepoznavanje veze između osjećaja i reakcije koja je usmjerena prema frižideru. Ono što trebate učiniti je pokušati utvrditi kakav je to osjećaj koji vas tjera da jedete i pokušate razlučiti šta ga je pokrenulo. Zato, kad osjetite emocionalni nagon za jedenjem, zaustavite se i razmislite šta se prije toga dogodilo.


Trauma u vezi

Može dovesti do osjećaja ugode kad počnete jesti. Ilustracija

Emocionalna trauma, poput prekida veze, može dovesti do osjećaja ugode kad počnete jesti, jer je prekid veliki emotivni udarac, koji je, zapravo, mješavina gubitka odnosa, ali i udarac na samopoštovanje, kažu stručnjaci.

Gubitak odnosa stvara emocionalnu ranu i, baš poput fizičke rane, i emocionalne rane trebaju zaštitu i zacjeljivanje.

Telefoniranje

Razgovor, nebitno je o čemu, može odagnati misli o hrani.. Ilustracija

Nazovite prijatelja ili voljenu osobu. Razgovor s njima može vam pomoći da se riješite emocionalne potrebe za hranom. Prijatelj vam, također, može dati savjet. Isto tako, sam razgovor, nebitno je o čemu, može odagnati misli o hrani.


Prošetajte

Šetnja je odlična i za osjećaj emocionalne gladi. Ilustracija

Šetnja je odlična za sve emocije pa tako i za osjećaj emocionalne gladi. Idući put prošetajte sa prijateljem ili kućnim ljubimcem ukoliko možete. Vidjet ćete da će osjećaj gladi ubrzo nestati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.