SAVJETI

Pobijedite mučninu tokom putovanja

Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama

Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.12.2019

Bez obzira na to jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji, nemaju veze sa prijevoznim sredstvom.

Za 30 posto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, jako znojenje i povraćanje, a široko prihvaćena teorija govori kako te tegobe nastaju zbog proturječnih poruka koje mozak prima od vida i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno osjetilo za ravnotežu. No, postoji nekoliko načina da sebi pomognete.  

1. Jedite đumbir - Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama ili u čaju. Stručnjaci kažu da je đumbir učinkovit prirodni lijek za bolest kretanja, koja uključuje i morsku bolesti.

2. Nosite narukvicu protiv mučnine - Ovakve narukvice mogu pomoći da se ukloni mučninu kod putovanja. Narukvice mogu praviti pritisak ili slati mali električni naboj na zglob. Oba su se pristupa pokazala korisnim, tvrde stručnjaci.

3. Sjedite na prednjem sjedalu - Kod većine ljudi mučnina je uzrokovana sukobom u koji osjetila dolaze u pokretu. Unutrašnje uho osjeti kretanje na temelju promjena u pritisku i raspodjeli tekućine u uhu. Ako, naprimjer, čitate dok se vozite, unutrašnje uho osjeti pokret, ali nema vizuelni podražaj koji bi potvrdio to kretanje pa mozak prima dva sukobljena signala, što kod nekih uzrokuje nabrojane simptome. Zbog toga trebate sjediti na prednjem sjedalu i gledati pravo.

4. Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja. Poticanje raznih osjetila može vas odvratiti od toga da mislite na kretanje pa aromaterapija esencijalnim uljima, poput đumbira, metvice ili lavande, može ublažiti mučninu u automobilu, na moru i u zraku. 

Zdrave grickalice

Na putovanje sa sobom nosite zdrave grickalice. Ilustracija

Na putovanje sa sobom nosite zdrave grickalice, jer će prazan želudac samo pogoršati mučninu, ali se nemojte prejesti.

Mučnina i povraćanje, simptomi povezani s bolesti kretanja, mogu se pogoršati sa punim želucem, kažu stručnjaci i dodaju kako žvakaća guma, također, smanjuje mučninu, jer djeluje na unutrašnje uho.

Svjež zrak

Ponekad samo malo svježeg zraka čini veliku razliku. Ilustracija

Ponekad samo malo svježeg zraka čini veliku razliku. Naravno, teško je zaustavljati cijeli autobus da bi jedan putnik udahnuo svježeg zraka, ali se može otvoriti prozorčić i tako sebi pomoći.

Naviknite se

Najvažnija stvar u cijeloj priči temelji se na navikavanju. Ilustracija

Prema riječima stručnjaka, najvažnija stvar u cijeloj priči temelji se na navikavanju. Prvo krenite na kratka putovanja i vozite se sve do onog trenutka kad počnete osjećati mučninu, a onda se zaustavite i odmorite. Zatim se upuštajte u sve duža putovanja kako biste pomjerali vlastite granice izdržljivosti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.