SAVJETI Načini da izbjegnete smetnje u vožnji

Pobijedite mučninu tokom putovanja

Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama

Zdravlje u kući
12.12.2019 23:26

Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja

Foto: Ilustracija

Bez obzira na to jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji, nemaju veze sa prijevoznim sredstvom.

Za 30 posto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, jako znojenje i povraćanje, a široko prihvaćena teorija govori kako te tegobe nastaju zbog proturječnih poruka koje mozak prima od vida i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno osjetilo za ravnotežu. No, postoji nekoliko načina da sebi pomognete.  

1. Jedite đumbir - Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama ili u čaju. Stručnjaci kažu da je đumbir učinkovit prirodni lijek za bolest kretanja, koja uključuje i morsku bolesti.

2. Nosite narukvicu protiv mučnine - Ovakve narukvice mogu pomoći da se ukloni mučninu kod putovanja. Narukvice mogu praviti pritisak ili slati mali električni naboj na zglob. Oba su se pristupa pokazala korisnim, tvrde stručnjaci.

3. Sjedite na prednjem sjedalu - Kod većine ljudi mučnina je uzrokovana sukobom u koji osjetila dolaze u pokretu. Unutrašnje uho osjeti kretanje na temelju promjena u pritisku i raspodjeli tekućine u uhu. Ako, naprimjer, čitate dok se vozite, unutrašnje uho osjeti pokret, ali nema vizuelni podražaj koji bi potvrdio to kretanje pa mozak prima dva sukobljena signala, što kod nekih uzrokuje nabrojane simptome. Zbog toga trebate sjediti na prednjem sjedalu i gledati pravo.

4. Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja. Poticanje raznih osjetila može vas odvratiti od toga da mislite na kretanje pa aromaterapija esencijalnim uljima, poput đumbira, metvice ili lavande, može ublažiti mučninu u automobilu, na moru i u zraku. 

Komentari

NA VRH